Lia Schell & Anton Kraftsky (RUS) 1/2020

Residenssijaksonsa aikana venäläistaiteilijat Lia Schell ja Anton Kraftsky jatkoivat Asteroidea-projektinsa työstämistä.

Venäläiset Lia Schell ja Anton Kraftsky ovat työskennelleet tahoillaan muun muassa grafiikan, veistosten ja muraalien parissa. Residenssijaksollaan Iissä moskovalaiset taiteilijat keskittyivät kehittämään yhteistä Asteroidea-projektiaan. Projekti syntyi vuonna 2015 Pohjois-Karjalassa, hiljaisessa, luonnonläheisessä ympäristössä kaukana kaupungeista. Iin residenssijakso olikin luonnollinen jatkumo projektille.

Luonto, sen väreily ja rauha inspiroivat projektia, jonka kautta taiteilijat tutkivat mytologiaa, joka ei ole heidän itsensä kehittämä, mutta jonka he kokevat vastaanottavansa ennakoimattoman ajatusten virran myötä. Projektin nimi viittaa sekä meritähteen ja sitä kautta merenpohjaan kaiken elämän alkulähteenä, mutta myös yhdistelmään tähtiä ja ideoita tarkoittavista sanoista. Schell ja Kraftsky tutkivat sivilisaatioiden historiaa, vertaavat tiedettä ja myyttejä ja pyrkivät ymmärtämään, mitä tarkoitamme tietoisuuden käsitteellä. Peilipintoja, geometrisia muotoja ja hopeisia materiaaleja hyödyntävät teokset yhdistävät keinotekoisia esineitä luontoon, ja vetoavat yhteyteen tietoisuuden ja avaruuden välillä subjektiivisena lähestymistapana todellisuuteen.

Residenssijaksonsa päätteeksi Schell ja Kraftsky pitivät näyttelyn KulttuuriKauppilassa ja Galleria Rännissä Oulussa. Kaksiosainen, Asteroidea-projektin ensimmäinen näyttely In Silence esitteli sekä taiteilijoiden aikaisempia  että Iissä työstettyjä teoksia.

Hiljaisuus voidaan ymmärtää äänen tai puheen poissaolona ja tällä tavoin käsittää poissaolevan kautta. Samaan aikaan hiljaisuus on myös mahdollinen vuoropuhelun toinen osapuoli. Keskittyneessä tilassa hiljaisuus on mahdollisuus signaalin vastaanottamiseen, olipa kyse jostain kaukaisten galaksien tai eksoplaneettojen älyllisestä, tai elottomista, liikkuvista kappaleista. Kaikki tarkka tutkimus, oivallukset ja ajatuksen kehittyminen alkavat hiljaisuudesta. Hiljaisuus on yhteyden, keskittymisen, integraation ja itseensä syventymisen rauhoittava tila. Hiljaisuudella on myös valtava voima parantaa ja tarjota ratkaisuja.

Moskovalaiset kuvataiteilijat Lia Schell ja Anton Kraftsky ovat työskennelleet tahoillaan muun muassa grafiikan, veistosten ja muraalien parissa. ASTEROIDEA syntyi vuonna 2015 hiljaisessa, luonnonläheisessä ympäristössä kaukana kaupungeista Pohjois-Karjalassa. Taiteilijoiden tammikuun 2020 residenssijakso Taidekeskus KulttuuriKauppilassa Iissä onkin luonnollinen jatkumo projektille. Projektin nimi viittaa sekä meritähteen ja sitä kautta merenpohjaan kaiken elämän alkulähteenä, että myös yhdistelmään tähtiä ja ideoita tarkoittavista sanoista. Residenssijaksonsa päätteeksi Schell ja Kraftsky järjestävät kaksiosaisen näyttelyn Taidekeskus KulttuuriKauppilassa ja Galleria Rännissä Oulussa.

Teos In Silence on viittaus viimeisimpään NASA:n JAMES Webb (JWST) infrapuna-avaruusteleskooppiin, joka on kehitetty Linnunradan ulkopuolisten varhaisten galaksien ja eksoplaneettojen tarkkailuun, ja joka laukaistaan keväällä 2021.

Näyttelyn ääniteokset Snezhana Reizen Vadim Rumyantsev 

Kuvat: Inka Hyvönen

Tutustu myös

Näytä kaikki