Lia Schell & Anton Kraftsky (RUS) 1/2020

During their residency period in Ii, the Moscow-based Russian artists Lia Schell and Anton Kraftsky continued the development of their shared project Asteroidea.

Venäläiset Lia Schell ja Anton Kraftsky ovat työskennelleet tahoillaan muun muassa grafiikan, veistosten ja muraalien parissa. Residenssijaksollaan Iissä moskovalaiset taiteilijat keskittyivät kehittämään yhteistä Asteroidea-projektiaan. Projekti syntyi vuonna 2015 Pohjois-Karjalassa, hiljaisessa, luonnonläheisessä ympäristössä kaukana kaupungeista. Iin residenssijakso olikin luonnollinen jatkumo projektille.

Luonto, sen väreily ja rauha inspiroivat projektia, jonka kautta taiteilijat tutkivat mytologiaa, joka ei ole heidän itsensä kehittämä, mutta jonka he kokevat vastaanottavansa ennakoimattoman ajatusten virran myötä. Projektin nimi viittaa sekä meritähteen ja sitä kautta merenpohjaan kaiken elämän alkulähteenä, mutta myös yhdistelmään tähtiä ja ideoita tarkoittavista sanoista. Schell ja Kraftsky tutkivat sivilisaatioiden historiaa, vertaavat tiedettä ja myyttejä ja pyrkivät ymmärtämään, mitä tarkoitamme tietoisuuden käsitteellä. Peilipintoja, geometrisia muotoja ja hopeisia materiaaleja hyödyntävät teokset yhdistävät keinotekoisia esineitä luontoon, ja vetoavat yhteyteen tietoisuuden ja avaruuden välillä subjektiivisena lähestymistapana todellisuuteen.

Residenssijaksonsa päätteeksi Schell ja Kraftsky pitivät näyttelyn KulttuuriKauppilassa ja Galleria Rännissä Oulussa. Kaksiosainen, Asteroidea-projektin ensimmäinen näyttely In Silence esitteli sekä taiteilijoiden aikaisempia  että Iissä työstettyjä teoksia.

Tutustu myös

Näytä kaikki