Historia
Taidekeskus KulttuuriKauppila toimii 1892 rakennetussa koulurakennuksessa sekä vuonna 2006 rakennetussa ateljeetalossa. Uudisrakennuksessa sijaitsevat kotitaiteilijoiden avarat ateljee- ja työtilat, taidekeskuksen toimisto sekä pieni näyttelytila.
Vanhan koulurakennuksen tiloja ovat kansainvälinen taiteilijaresidenssi asuin- ja työtiloineen, toimistotilat sekä monipuolinen taideluokka.
Idea Taidekeskus KulttuuriKauppilan perustamisesta syntyi, kun vanha Kauppilan kansakoulun rakennus tuhoutui tulipalossa vuonna 2004. Tuli tuhosi myös rakennuksessa olleen Sanna Koiviston ateljeen sekä osan hänen töistään. Raunioiden keskelle raivaustöihin avuksi tulivat kuvanveistäjä Antti Ylönen ja tekstiilitaiteilija Helena Kaikkonen. Yhdessä tämä kolmikko ryhtyi miettimään KulttuuriKauppilan tulevaisuutta, ja pitkäaikainen haave, tehdä uusi ateljeetalo ja remontoida vanhaan koulurakennukseen taiteilijaresidenssi, heräsi henkiin.
Uuden ateljeetalon rakentamiseen, vanhan koulurakennuksen kunnostamiseen ja kansainvälisen taiteilijaresidenssin perustamisen saatiin merkittävät rahoitukset lääninhallitukselta, TE-keskukselta, Pohjois-Pohjanmaan liitolta sekä Iin kunnalta. Rakentamistyö valmistui kolmen hankkeen avulla, joista ensimmäisen avulla rakennettiin uusi päärakennus, toisen avulla remontoitiin vanha koulurakennus ja kolmannen hankkeen avulla käynnistettiin toiminta Taidekeskus KulttuuriKauppilassa vuonna 2006.
Taidekeskuksen toiminnanjohtajina ovat toimineet Jari Rinne (2006), Leena Vuotovesi (2007-2015, Vuotoveden sijaisina Mari Maunu vuosina 2012-2013 ja Senni Kela vuosina 2014-2015) sekä Merja Briñón vuosina 2016-2019. Toukokuusta vuoden loppuun 2019 vt. kulttuurivastaavana toimi Inka Hyvönen. Vuodesta 2020 Taidekeskuksen vastaavana tuottajana on toiminut Jetta Huttunen.
Katso myös
Etusivu
Taidekeskus KulttuuriKauppila kehittää ja tuottaa korkeatasoista kansainvälistä ammattitaidetta Pohjois-Suomessa sekä kansainvälistää alueen taide- ja kulttuurikenttää.
Lähde! -hankkeet
Oulunkaaren kuntayhtymän ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan yhteisten ESR-rahoitteisten hankkeiden tavoitteena oli syrjäytymisen ehkäiseminen ja laaja-alaisen hyvinvoinnin edistäminen taiteen keinoin. Oulunkaaren kuntayhtymän muodostivat Iin, Simon, Utajärven ja Vaalan kunnat sekä Pudasjärven kaupunki.
Lähde! Taiteesta voimaa arkeen 2017–2020
Ensimmäisessä Lähde! -hankkeessa kokeiltiin uudenlaisia toimintamalleja taiteen hyödyntämisessä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeen taidelähtöiset pilotit toteutettiin Oulunkaaren Kuntayhtymän sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköissä.
Työpolut
Taidekummi- ja KOTA-pajatoimintamallit syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä maahanmuuttajille.
Sosiaalisen taiteen residenssi
Tiiviit taidetyöskentelyjaksot kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien kanssa.
Hyvinvoinnin tilat
Lähde! -puistokonsepti ja osallistavat ideointipajat kehitysvammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.
Lähde! Taiteesta osallisuutta 2020-2023
Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke tarjosi tukea tarvitsevassa elämäntilanteessa oleville henkilöille mahdollisuuden vaikuttaa omaan elinympäristöönsä ja saada voimauttavia kokemuksia taiteen keinoin.
Omat polut
Taidekummitoiminnan kehittäminen ja mallintaminen sote- ja hyvinvointialan tueksi.
Yhteiset tilat
Tilojen ja alueiden suunnittelua osallistavin taidelähtöisin menetelmin.
Jaetut opit
Lähdekummien verkostotyön kehittäminen sekä tulosten levittäminen ja juurruttaminen osaksi kohderyhmien arkea.
Sanna Koivisto: Ajan saatto
Vuonna 2017 KulttuuriKauppilan kotitaiteilija Sanna Koivisto vietti 40-vuotis taiteilijajuhlaa. Hän kokosi Ajan saatto -näyttelyyn teoksia koko taiteilijanuransa varrelta. Esillä näyttelyssä kesä-heinäkuussa oli maalauksia, veistoksia ja piirustuksia.
Toiminta
Taidekeskus KulttuuriKauppila tuottaa monipuolisia kulttuuripalveluja Iihin. Toiminnan lähtökohtina ovat luovuus, yhteisöllisyys, kestävä kehitys ja globaalius. Tutustu toimintamme osa-alueisiin tarkemmin!
Taidekasvatus
Taidekasvatus on yksi Taidekeskus KulttuuriKauppilan toiminnan kulmakiviä. KulttuuriKauppila osallistuu osaltaan Iin kunnan taidekasvatusohjelmaan järjestäen mestarikursseja, työpajoja ja opastettuja kierroksia ympäristötaidepuistossa ja taidekeskuksessa.
Opastetut kierrokset
Taidekeskus KulttuuriKauppila järjestää tilauksesta esittelykierroksia ryhmille.
Mestarikurssit
Taidekeskus KulttuuriKauppila tarjoaa taidealan ammattilaisille sekä alan harrastajille residenssitaiteilijoiden vetämiä mestarikursseja, jotka toimivat taidealan täydennyskoulutuksena. Kursseilla perehdytään vertaisoppimisen kautta residenssitaiteilijoiden erityisosaamiseen.
Luovasti läpi lukkarin
Iin kunnan kouluille ja lukioon on luotu Luovasti läpi lukkarin -toimintamalli, joka tarjoaa kaikille kouluasteille luovuutta ja integraatiota edistävää taiteilijayhteistyötä taidetyöpajojen ja vierailujen muodossa.
Hankkeet
Hanketoiminta on tärkeä osa Taidekeskus KulttuuriKauppilan toimintaa. KulttuuriKauppila toteuttaa omia projekteja ja osallistuu aktiivisesti yhteistyöprojekteihin sekä hakee yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa merkittäviä hankerahoituksia toiminnan laajuuden ja monipuolisuuden takaamiseksi.
Kansainvälinen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle (KRIPA) 2020-2022
Pohjois-Pohjanmaalla alkaa ainutlaatuinen hanke, jossa luodaan uudenlaista liiketoimintaa ja yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalle. Hankkeessa luodaan Pohjois-Pohjanmaalle kansainvälisen residenssitoiminnan arktinen keskittymä.
Lähde! Taiteesta osallisuutta 2020-2023 (ESR)
Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke (2020–2023) tarjoaa heikoimmassa asemassa oleville henkilöille mahdollisuuden osallisuuteen ja kulttuuriseen hyvinvointiin heidän työ- ja toimintakykynsä sekä hyvinvointinsa edistämiseksi.
North AiR
Kuuden suomalaisen ja skotlantilaisen organisaation yhteinen North AiR: Expanding Entanglements -residenssiohjelma pyrkii määrittämään uudelleen perinteisiä taiteilijavaihtomalleja ja kyseenalaistamaan taiteilijaresidenssien roolia ilmaston murroksen aikana.
Lähde! Taiteesta voimaa arkeen 2017–2020 (ESR)
Onnistumisen iloa, osallisuuden kokemuksia sekä tukea hyvinvointiin ja mielekkääseen elämään – Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa luotiin toimintamalleja, jotka tukevat taiteen hyvinvointia edistävää käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Kuolema on elämää?
Kuolema on elämää? -hankkeessa tutkittiin kuolemaa eri näkökulmista ja kysyttiin voiko taiteen avulla ylittää näitä ajallisia rajoja ja tuoda menneisyyden ihmisen lähemmäs nykyihmistä, samalla purkaen kuolemaan liittyviä myyttejä ja kuolemaa tabuna?
Loistava Pohjois-Pohjanmaa
Taiteen edistämiskeskuksen tuottama Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue vei paikkasidonnaista valotaidetta maakunnan kyliin ja kaupunkeihin. Kiertue koostui kymmenestä eri teoksesta kymmenessä eri kunnassa ja kaupungissa. Jokaisella paikkakunnalla teoksessa oli kaksi erillistä osaa.
Endless Summer
Endless Summer oli helsinkiläisen Aki-Pekka Sinikosken projekti, joka esitteli valokuvan keinoin suomalaista sodanjälkeistä sukupolvea.
Uuden Iin Sanomat
Kesän 2017 aikana Touko Hujanen toteutti yhteisöllisen sanomalehtiteoksen Uuden Iin Sanomat, joka julkaistiin Valto Pernu Photo Marathonin gaalassa elokuussa.
Yhdistys
Taidekeskus KulttuuriKauppila on yksi Iin kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen toimintayksiköistä. Taidekeskus KulttuuriKauppilan sisällä toimii taiteilija-aloitteinen yhteisö, KulttuuriKauppila Ii ry, joka osallistuu Taidekeskus KulttuuriKauppilan toimintojen sisältöjen ideointiin ja tuottamiseen.
Kotitaiteilijat
Taidekeskus KulttuuriKauppilan toinen päärakennus on ateljeetalo, jossa sijaitsevat kotitaiteilijoiden, kuvanveistäjä Sanna Koiviston, valokuvaaja Antti J. Leinosen sekä kuvanveistäjä Antti Ylösen ateljeetilat.
Tapahtumat
Taidekeskus KulttuuriKauppila järjestää aktiivisesti tapahtumia kuten työpajoja, näyttelyitä, taiteilijatapaamisia ja mestarikursseja. Merkittävimmät tapahtumat ovat vuorovuosina järjestettävät Art Ii biennaali sekä Valto Pernu Photo Marathon.
Arkisto
Arkistosta löydät tietoa Taidekeskus KulttuuriKauppilan aiemmista tapahtumista, näyttelyistä, hankkeista ja muusta toiminnasta.
Residenssit
KulttuuriKauppilan jatkuva residenssihaku on nyt auki! Katso hakuohjeet https://www.kulttuurikauppila.fi/residenssi/haku/ Taidekeskus KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssiohjelmat tarjoavat ammattitaiteilijoille tilaa ja rauhaa työskentelyyn sekä mahdollisuuden verkostoitua alueen toimijoiden kanssa.
Residenssiohjelmat
Taidekeskus KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssiohjelmassa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa. Artist-in-Residence (KKAiR) Sosiaalisen taiteen residenssi, Artist-in-Community (KKAiC) Ympäristöresidenssi, Artist-in-Environment (KKAiE)n. Haku residenssiohjelmiin on nyt auki.
Haku
KulttuuriKauppilan jatkuva residenssihaku on nyt auki! Taiteilijat voivat hakea residenssijaksoa lokakuusta 2024 eteenpäin vuoden 2025 loppuun.
Kokemuksia
Lue aiempien residenssitaiteilijoiden kokemuksia Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssiohjelmista.
Residenssitaiteilijat
Taidekeskus KulttuuriKauppila tuo vuosittain Iihin 10-20 kansainvälistä residenssitaiteilijaa. Kullekin taiteilijalle räätälöidään henkilökohtainen residenssiohjelma. Tutustu residenssitaiteilijoihimme!
Tilat
Taidekeskus KulttuuriKauppila sijaitsee Iijoen rannalla idyllisellä kulttuuriperintöalueella ja se koostuu kahdesta rakennuksesta, eli 1800-luvulla rakennetusta residenssirakennuksesta ja vuonna 2006 rakennetusta ateljeetalosta.
Julkinen taide
Taidekeskus KulttuuriKauppila toimii julkisen taiteen asiantuntijana Iissä – julkisen taiteen projektien toteuttaminen ja elinympäristön kehittäminen taiteen keinoin ja taidelähtöisillä menetelmillä on yksi taidekeskuksen toiminnan kärkiä.
Iin taideohjelma
Iin kunnalle on laadittu taideohjelma, joka ohjaa kunnan julkisen taiteen hankintoja vuoteen 2026 asti.
Ympäristötaidepuisto
Art Ii Biennaali tuottaa teoksia Iin kuntakeskustan ja nelostien läheisyydessä sijaitsevaan ympäristötaidepuistoon, joka on suosittu kuntalaisten ja matkailijoiden virkistysalue. Taidekeskus KulttuuriKauppila ylläpitää ympäristötaidepuistoa yhteistyössä Iin seurakunnan ja kunnan teknisen toimen kanssa.
Iin Lähde!-puisto
Iin Lähde! -puisto rakentuu Suvantolaan, terveysaseman takaiselle rantatöyräälle. Puisto houkuttelee viettämään aikaa yhdessä, liikkumaan sekä nauttimaan taiteesta ja jokiluonnosta.
Lähde!
Onnistumisen iloa, osallisuuden kokemuksia sekä tukea hyvinvointiin ja mielekkääseen elämään – Oulunkaaren kuntayhtymän ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan ESR-rahoitteisissa Lähde! -hankkeissa luodaan toimintamalleja, jotka tukevat taiteen hyvinvointia edistävää käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa!
Lähteen lähtölaukaus -paja
Lähde! -hankkeen ensimmäisen työpajan tavoitteena 14.9 oli tutustua taiteen keinoin sekä tarkastella, mitä mahdollisuuksia taiteen tuominen osaksi sote-toiminnan arkea tarjoaa ja mitä käytännön asioita siihen liittyy.
Yhteistyössä
Yhteystiedot