Matti Aikio (FIN), 5/2016

Matti Aikio (s. 1980) on kotoisin pienestä Vuotson kylästä Pohjois-Lapista.
Matti Aikio: Mihin saamelaiset loppuivat?. 2016. Kuva: Antti J. Leinonen.

Matti Aikio on kotoisin pienestä Vuotson kylästä Pohjois-Lapista. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Tromssan nykytaiteen akatemiasta vuonna 2012. Aikio työskentelee valokuvauksen ja videon parissa sekä tekee myös installaatioita, äänitaidetta ja musiikkia. Hän on työskennellyt DJ:nä vuodesta 2009 alkaen. Teoksissaan Aikio tutkii paimentolaisuutta filosofiana, kulttuurina ja elämäntapana. Taiteellisen työnsä ohella Aikio on mukana perheensä harjoittamassa poronhoidossa, joka on ollut suvun elinkeino jo vuosisatojen ajan. Aikio tuntee kiinnostusta saamelaisten historiaa, oikeuksia ja poliittisia kysymyksiä kohtaan.

 

Matti Aikio osallistui Art Ii Biennaaliin vuonna 2016 ääni-installaatioteoksella, joka kertoi saamelaisten tilanteesta Suomessa. Teos käänsi perinteisen saamelaisen tarinankerrontaperinteen ylösalaisin sijoittaessaan tarinan tulevaisuuteen. Aikalaisten on vaikea nähdä omana aikanaan tapahtuvia historiallisia muutoksia. Vain ajallinen välimatka voi paljastaa tiettyjen tapahtumien historiallisen merkityksen. Teoksessaan Aikio kävi läpi saamelaisten historiaa eikä kaihtanut absurdejakaan sävyjä viitatessaan pohjoissuomalaisten nykyiseen intoon julistautua saamelaisiksi.

 

Aikion työ oli kiehtovan ristiriitainen sekoitus runollista tarinankerrontaa ja poliittista kannanottoa. Taidepuiston puut saattoivatkin olla ihmistä vastaanottavaisempia Aikion viestille, joka lempeästi kohosi kaiuttimista tuuleen. Aikio kertoo tarinoita nykyisestä saamelaisuudesta modernin teknologian ja uuden median avulla.

 

Tutustu myös

Näytä kaikki