Jaakko Autio (FIN) 7/2021

Jaakko Autio on helsinkiläinen äänitaiteilija ja äänisuunnittelija.

Autio on lähtöisin Ylivieskasta, mutta vietti lapsuudessaan myös useita vuosia Senegalissa. Senegalissa vietetty aika on jättänyt jäljen ja on läsnä Aution tavassa hahmottaa todellisuutta ja luoda taidetta. Autio kuvaakin perimmäisen kotimaansa olevan nimenomaan musiikki.

Autio on työskennellyt äänisuunnittelijana niin useissa laitosteattereissa, kuin myös taiteen vapaalla kentällä yhteistyössä esimerkiksi tanssiteattereiden kanssa. Hän on opiskellut äänisuunnittelua Metropoliassa sekä Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Autio toimii koollekutsujana suurissa ääni-installaatioissa, joita hän on tuottanut erilaisten yhteisöjen, kuten esimerkiksi kuorojen kanssa. Aution ääni-installaatioita on esillä 2021 mm. Porvoon taidetehtaalla, Mikkelin taidemuseossa, Mad House Helsingissä sekä Retretissä, Punkaharjulla. Autio toimii äänisuunnittelijana myös esimerkiksi Gustafsson & Haapoja -työparin Seinäjoen taidehalliin syksyllä 2021 rakentuvassa Waiting Room –installaatiossa.

Autio tutkii usein töissään erityisesti ihmisen suhdetta toiseen. Toiseus voi ottaa useita eri muotoja, ja voi tarkoittaa esimerkiksi toista ihmistä, toista aikaa tai maailmaa. Autiota kiehtoo toiseutta kohti meneminen ja vieraan rajapinnan äärellä viipyily. Kun tuttu ja vieras hankautuvat toisiaan vasten, syntyy uutta kokemuksellista tietoa siitä, keitä me olemme ja miltä elämä tuntuu.

Residenssivierailunsa aikana Iissä Autio työsti monikanavaista ulkotilaan sijoittuvaa ääniteosta Piste Iin päälle.

Kuvat: Inka Hyvönen

Tutustu myös

Näytä kaikki