Defne Tesal ja Murat Yildiz (TUR), 10–12/2016

Defne Tesal ja Murat Yildiz ovat Istanbulissa Turkissa asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita.
Defne Tesal ja Murat Yildiz: Dream. 2016. Taidekeskus KulttuuriKauppila. Kuva: Antti J. Leinonen.

Defne Tesal ja Murat Yildiz ovat Turkin Istanbulissa asuvia ja työskenteleviä kuvataiteilijoita.

 

Tesal työskentelee sekä kaksi- että kolmiulotteisen viivan kanssa. Hän käyttää teostensa päämateriaaleina lankaa ja köyttä. Tesalin teokset ovat paikkasidonnaisia, materiaaleille kirjailtuja ja kolmiulotteisia sekatekniikalla toteutettuja installaatioita. Hän on kiinnostunut osallistamaan katsojan luomalla yhteisen kokemuksen sekä etsimään tapoja ilmaista vastakkaisia myönteisiä ja kielteisiä tunteita tilanteiden välissä. Hän käsittelee työskentelyssään muistin konseptia ja on seurannut voimakasta mieltymystään äänittää ja dokumentoida. Tesal on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Mimar Sinanin yliopistosta Istanbulista.

 

Yildiz on usealla taiteen alalla toimiva taiteilija. Hänen teoksensa liikkuvat yksityiskohtaisista, meditatiivisista, abstrakteista ja suurista piirustuksista realistisiin, ekspressiivisiin, kirjailtuihin muotokuviin sekä osallistaviin peli-installaatioihin. Yildiz on parhaimmillaan uusien ideoiden kehittelyprosessissa. Hän on kiinnostunut näkemään ja kokemaan todellisuutta pyrkien olemaan mahdollisimman subjektiivinen ja objektiivinen samanaikaisesti. Hänellä on kuvataiteen kandidaatin tutkinto Yildizin teknillisestä yliopistosta Istanbulista.

 

Tesal ja Yildiz esittelivät Taidekeskus KulttuuriKauppilan näyttelyssään Iissä työstämiään projekteja. He halusivat jakaa sekä työskentelyprosessinsa että valmistuneet teoksensa paikallisen yleisön kanssa. Molempien projektit käsittelivät ajan, muistin ja jälkien konsepteja sekä aistiperusteisten teosten tuottamista.

 

Defne Tesalin Notebooks-sarja on dokumentaatio Iissä vietetystä ajasta. Osana taiteellista työskentelyään Tesal on tarkkaillut ja tallentanut kirjoittamalla ja äänittämällä arkisia rutiinejaan, kuten syömisen ja ihmisten tapaamisen ääniä, luonnontapahtumia ja luonnon kiertokulkua, kuten auringonlaskuja ja ‑nousuja, lämpötilaa sekä kuun vaiheita. Notebooks sisältää myös piirustuksia ja valokuvia näistä dokumentointitilanteista. Tesal työsti residenssikautensa aikana myös Dream Sequence ‑teossarjan ja Memory Bricks -teoksen. Dream Sequence sisältää kudelmia hänen unelmistaan. Memory Bricks ‑teoksessaan Tesal yhdisti kaikkea paikkakunnalta keräämäänsä materiaalia; asioita, jotka muistuttavat häntä Iistä. Keräämiään materiaaleja hän yhdisti kipsin kanssa muodostaen tiiliä, muistopalikoita.

 

Murat Yildiz esitteli suurikokoisia, paperille toteutettuja piirustuksia, jotka ovat yksityiskohtaisia ja meditatiivisia. Tämän lisäksi hän toteutti projektin, jossa keräsi vaikutelmia Iistä laittamalla 48 tyhjää, A5-kokoista paperiarkkia ympäri Iitä: ruokakauppoihin, kouluihin, residenssiin, kivien alle, maahan ja jokeen. Residenssijakson lopulla hän keräsi paperit ja esitteli niistä muodostuneen teoksensa Traces of Ii KulttuuriKauppilan näyttelyssään. Hän otti teoksen mukaansa Istanbuliin tuottaakseen teoksen arkeista taidekirjan.

Tutustu myös

Näytä kaikki