Residenssiohjelmat

Taidekeskus KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssiohjelmassa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa. Artist-in-Residence (KKAiR) Sosiaalisen taiteen residenssi, Artist-in-Community (KKAiC) Ympäristöresidenssi, Artist-in-Environment (KKAiE)n.

 • Artist-in-Residence -residenssiohjelma (KKAiR)

  KKAiR -residenssiohjelma tarjoaa taiteilijalle työskentelyrauhaa luonnonläheisessä ilmapiirissä, ja samalla myös runsaasti mahdollisuuksia taustatutkimuksen tekemisestä aina tapahtumien toteuttamiseen. Vaikka tavoitteena on ensisijaisesti tarjota taiteilijalle tilaa keskittyä omaan työhönsä, toivomme, että taiteilijat jakaisivat kokemuksiaan ja osaamistaan esimerkiksi toteuttamalla jonkin tapahtuman yhdessä KulttuuriKauppilan tuotantotiimin kanssa (korkeintaan 1 tapahtuma/residenssikuukausi). Taiteilijoille voidaan tarjota myös mahdollisuutta esimerkiksi työpajojen ohjaamiseen. Yksittäisten taiteilijoiden lisäksi KK AiR -ohjelma soveltuu myös taiteilijaryhmille! 

  Tutustu aikaisempiin KKAiR residenssitaiteilijoihin täällä

   

 • Sosiaalisen taiteen Artist-in-Community -residenssiohjelma (KKAiC)

  KKAiC -residenssiohjelma kutsuu taiteilijoita toteuttamaan taidetta yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa. KKAiC -ohjelma mahdollistaa esimerkiksi työskentelyn erityisryhmien, kuten mielenterveyskuntoutujien tai kehitysvammaisten, kanssa. Syvällinen tutustuminen ihmisiin mahdollistaa taiteilijan osaamisen monipuolisen hyödyntämisen niin arjen mielekkyyden, hyvinvoinnin kuin yhteisöllisyydenkin näkökulmista. Sosiaalisen taiteen residenssiohjelmaa pilotoitiin vuosina 2017-2020 Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa.  

  Tutustu aikaisempiin KKAiC residenssitaiteilijoihin täällä

 • Ympäristöresidenssi, Artist-in-Environment (KKAiE)

  Ympäristöresidenssiin kutsutaan ja valitaan taiteilijoita ja tutkijoita, joiden työ liittyy luontoon, maisemaan tai ympäristöön. Erityisesti haemme taiteilijoita, tutkijoita ja tekijöitä, jotka käsittelevät työssään solastalgiaa eli paikkasurua. Paikkasuru tarkoittaa tutun ympäristön muutoksen aiheuttamaa ahdistusta. Ympäristöahdistus ja ympäristösuru voidaan ymmärtää myös laajemmin esimerkiksi sodan tai pakolaisuuden tuottamana paikkasidonnaisena ahdistuksena.  

  Ympäristöresidenssissä taiteilijat ottavat paikkaa ja siihen liittyvää surua haltuun taiteen keinoin. Ympäristöresidenssiin voivat hakea myös taidetta ja tukimusta yhdistävät tekijät sekä taiteilija-tutkija kollektiivit. 

  Kaikkiin ohjelmaan valitaan taiteilijat vuosittaisen kansainvälisen haun kautta. Hakemuksen perusteella jokaiselle taiteilijalle räätälöidään oma ohjelma residenssijaksolle.