Kokemuksia

Lue aiempien residenssitaiteilijoiden kokemuksia Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssiohjelmista.

 • Cheryl Fish, Yhdysvallat

  Ii on inspiroiva ja rauhallinen paikka. Alueella on paljon luovaa energiaa ja tukea taiteelle, ja alueeseen kannattaakin tutustua kävellen, pyöräillen, linja-autolla ja niin edelleen. Residenssi mahdollisti työskentelyn ja taustatyön tekemisen tulevia projektejani varten sekä tarjosi rauhaa pohdiskella ja mahdollisuuden tutustua taiteilijoihin ja mielenkiintoisiin paikallisiin ihmisiin.

 • Brenda Petays, Kanada

  KK AiR sijaitsee kauniissa ympäristössä, ja taiteilijayhteisö ja työntekijät ovat avuliaita ja heille on helppo puhua apua tarvitessa. Pidin paikasta valtavasti, ja Iijoki on nykyisin aina ajatuksissani.

 • Sam Irwin, Yhdysvallat

  KK AiR oli hieno kokemus! Alue on kaunis, ja ympärillä on tilaa inspiraatiolle. Kaikki olivat erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Studio ja asumistilat olivat erinomaisia, mikä oli ehdottomasti positiivista, mutta paras kokemus oli tutustua Suomeen ja ympäröiviin alueisiin.

 • Iwona Rozbiewska, Puola

  KK AiR sijaitsee pienessä Iin kunnassa lähellä Oulua. Alueella on paljon tapahtumia, työpajoja, näyttelyitä ja tapaamisia. Vaikka kunta on pieni, alueella on paljon mahdollisuuksia taiteilijoille sekä upeaa luontoa, maisemia ja ihania ihmisiä. Kaikissa tilanteissa sain tukea organisaation väeltä. KulttuuriKauppilan loistavat työntekijät ja kotitaiteilijat auttoivat minua hankkimaan tarvitsemiani tarvikkeita. Sain aina apua ja pystyin toteuttamaan projektini nopeasti ja hyvin.

 • Iryna Vorona, Ukraina

  KulttuuriKauppila on täydellinen paikka työstää ideoita sen rauhallisuuden, hiljaisuuden ja luonnon vuoksi. Siellä saa tilaa elää, työskennellä ja rentoutua, ja studiossa käytössä on lukuisia työkaluja ja materiaaleja. Jos tulet residenssiin syksyllä, valmistaudu uskomattomiin muutoksiin luonnossa – värit vaihtelevan kirkkaasta keltaisesta kultaisen ruskeaan, sitten hopean harmaaseen ja lopulta talven taianomaiseen valkeuteen. Jos olet onnekas, pääset kokemaan kaiken tämän. Heräsimme joka päivä uusiin muutoksiin ympäristössä, joten luonnosta tuli työparimme.

 • Rafael Agudo, Espanja

  Antaudu residenssiä ympäröivän luonnon vietäväksi. En ollut tätä ennen koskaan työskennellyt paikassa, johon ilmasto vaikuttaa niin vahvasti. Ympäristö on huikea. Joen rantaa pitkin saavutat kaupat kymmenessä minuutissa. Hieman kauempaa löydät puolestaan kirjaston, jossa on kirjallisuutta usealla kielellä. Residenssijakso oli loistava kokemus taianomaisessa ympäristössä yhdessä erittäin ammattimaisen ja huomioonottavien työntekijöiden kanssa. He tekevät olon kotoisaksi ensi hetkistä alkaen.

 • Yuna Cho, Etelä-Korea

  KulttuuriKauppila on oiva paikka sinulle, joka etsit rauhallista residenssiä kaukana jokapäiväisestä elämästäsi. KulttuuriKauppila oli ensimmäinen residenssioleskeluni, ja ehdottomasti paras päätös ikinä. Työskentelytila on valtava, jolloin myös taiteilijan, joka työskentelee isojen maalausten ja veistosten parissa, on helppo työskennellä. Isot ikkunat tuovat luonnonvalon kauniisti sisälle (täydellinen kuvataitelijalle). Asuintila on lämmin ja viihtyisä, ja sohvalla makoilun lisäksi sieltä löytyy myös pieni hylly täynnä taidekirjoja. Asuintila oli hyvin sijoitettu erilleen työtilasta, verrattuna moneen paikkaan, jossa nämä kaksi toimintoa ovat samassa tilassa. KulttuuriKauppila vastasi täysin odotuksiini, joita olin asettanut residenssioleskelulleni, vaikkakin kylän syrjäinen sijainti ja rento ilmapiiri eivät välttämättä kaikille sovikaan. Kuitenkin voin suositella KulttuuriKauppilaa kaikille, jotka tekevät tutkimusta, valokuvaavat, maalaavat, lukevat kirjoja tai rentoutuvat vain omien ajatustensa kanssa. 50 päivää residenssissä meni nopeasti ja ikävöin sitä jo kovin! Isot kiitokset kaikki KulttuuriKauppilan ihanat, reilut ja sydämelliset ihmiset – se oli elämäni parasta aikaa!

 • William M. Boot, Australia

  Kun saavuimme Ouluun maaliskuun alussa, meitä vastassa oli valkoinen maisema ja lumisade. Tunnelma oli viluisen ankea ulkona, mutta kotoisan tervetullut sisällä, viihtyisällä paikallisella lentokentällä. Ensimmäisen yön vietimme Oulussa ja seuraavana päivänä pääsimme Taijan kyydissä Iihin, noin 45 kilometrin päähän Oulusta. Taidekeskus KulttuuriKauppila on Iijoen varrella ja tässä pohjoispohjanmaalaisessa kylässä on noin 10 000 asukasta. Taidekeskus muodostuu kahdesta päärakennuksesta, ateljeetalosta sekä työskentelytiloista, joka on mukava sekoitus perinteistä ja modernia. Tilat ovat sopivia kaikenlaisille tapahtumille ja tekemiselle. Olemme nähneet sydäntalven sulautuvan kevääseen näiden kolmen kuukauden aikana, nähneet jäiden lähdön ja lumien sulavan. Pääsimme onneksemme todistamaan revontulia ja auringonpimennystä, jotka tekivät oleskelustamme vieläkin mieleenpainuvamman. Kirjoittaessani tätä katselen samalla ikkunasta, josta näkyvät puut pienien vihreiden lehtien peitossa, tuulen mukana kulkevat isot poutapilvet taivaalla ja vihertävän harmaana helmeilevä joki. Kolmen sadepäivän jälkeen kaikki herää eloon ja viereinen naapuri valmistelee puutarhaansa kesää varten, vaikkakin ilma on vielä melko viileä. Pöytäni äärestä näen myös joen toisella puolella olevat talot sekä veneet makaamassa rantanurmella. Vielä en ole nähnyt yhtään venettä joella, johon syynä on ehkä tämän hetkinen kova virtaus kevättulvista ja sateesta johtuen, jotka ajautuvat Iijokea pitkin lähes Venäjän rajalta merelle asti. Täällä vietetty aika on ollut tuotteliasta ja olen saanut luotua uutta taidetta. Uusia ideoita ja suunnitelmia on syntynyt, samoin uusia kokemuksia, jotka vievät meitä eteenpäin, epävarmasta tulevaisuudesta huolimatta, kohti ennalta arvattavaa polkua lähtiessämme täältä idyllisestä paikasta. Kolme kuukautta näyttää olevan juuri sopiva aika asettua uuteen paikkaan, mutta liian lyhyt aika oppiakseen tuntemaan paikan. Ihmiset, joita täällä tapasimme ovat auttavaisia ja lämminsydämisiä, ja se on auttanut meitä luovassa tehtävässämme. Ennen lähtöämme Koreaan suoritamme vielä viimeisiä velvollisuuksiamme ja olemme onnellisia siitä, että saimme tutustua tähän maailmankolkkaan, jossa päivänvalo loistaa läpi yön loppukeväästä lähtien – outoa! Mietimme, onko meillä koskaan mahdollista palata tänne ainutlaatuiseen paikkaan! Kiitos kaikille vieraanvaraisuudestanne ja tuesta residenssioleskelumme aikana.

 • Seunghee Park, Etelä-Korea

  Kolmen kuukauden oleskelusta KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssistä jäi minulle mukavia muistoja. Ensinnäkin pääsin nauttimaan suomalaisen luonnon ympäröimistä työskentelytiloista, jotka antoivat minulle ei yksistään rauhaa vaan myös selvästi voimaa, jota hyödynsin töissäni. Tein kaksi videota viereiseen metsään ja jokeen liittyen heti saavuttuani, ja kävelin ympäri kylää, puita ja kukkia ihaillen, kun halusin rentoutua ja virkistäytyä. Lisäksi aasialaisena taiteilijana Suomen luonto tarjosi minulle mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia kokemuksia. Yksi mielenkiintoisimmista asioista oli aurinko. Olin KulttuuriKauppilassa kesäaikaan, joten aurinko ei laskenut lainkaan. Sellaista ei kotimaassani tapahdu laisinkaan, joten tilanne oli minulle hieman epätavallinen, ja uskon tämän uuden kokemuksen vaikuttaneen myös teoksiini suorasti ja epäsuorasti. Tapasin paljon taidealan ammattilaisia ja taidetta rakastavia ihmisiä residenssijaksoni aikana. Ihmiset olivat ystävällisiä ja avoimia. Oli hienoa jutella heidän kanssa taiteesta, mutta myös rentoutua saunomisen, uimisen, maisemien katselun, soutelun ja mökillä käymisen merkeissä. Nämä kaikki latasivat ja avarsivat taiteellisia ajatuksiani. Palatessani studiolle pystyin omistautumaan yksinomaan työlleni. Tämä oli ehdottomasti täydellinen ajanjakso minulle taiteilijana ja toivonkin palaavani Suomeen vielä joskus viettämään unohtumattomia hetkiä.

 • Veronica Slater, Skotlanti

  Neljän kuukauden mittainen oleskeluni KulttuuriKauppilan residenssissä oli fantastinen kokemus, joka seuraa minua vielä pitkään töissäni ja myös muistoissani. Tämä aika tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden laittaa ideat liikkeelle ja se liike jatkuu myös lähtöni jälkeen. Arvostan residenssissä oleskelussa sen toimintaa ajatuslaboratoriona, jossa on huikeasti tilaa pohtia ja kuvitella asioita ihan uusilla tavoilla. Ihmisten jalomielisyys KulttuuriKauppilassa antoi oman panoksensa tähän prosessiin tarjoten rauhallisen ja virkistävän ympäristön taiteen luomiseen. KulttuuriKauppila on hyvin organisoitu ja loppuun asti ajateltu paikka, joka tarjoaa erittäin miellyttävän, valoisan, ilmavan asunnon lisäksi viereisen valtavan kokoisen, hyvin varustellun työtilan – mitä muuta voi toivoa? Tämä on hieno paikka, jota voin suositella – kiitos tästä luovasta virstanpylväästä KulttuuriKauppilassa.

 • Ian Marr, Australia

  Toinen vierailu KulttuuriKauppilaan oli kuin olisi tullut kotiin, jossa kaikki on käytännöllistä ja toimivaa. Oli helppoa löytää vanhojen projektien pariin, aloittaa uusia, kuvitella mielessään välissä olleet kuukaudet kotona, vierailla paikoissa, joissa työskentelin syksyllä ja nähdä ne kerta kaikkiaan muuttuneina näin talvella. Joki on reitti joka paikkaan, uusiin maisemiin ja uusiin näkökulmiin KulttuuriKauppilaan, Illinsaareen ja Iihin. Sitten on paljon uusia taideteoksia: kesän biennaalin tuotoksia, KulttuuriKauppilan taiteilijoiden teoksia, tarinoita näyttelyistä kotimaassa ja ulkomailla, heidän suunnitelmiaan, avustuksia ja saavutuksia. Tämä vierailu piti sisällään myös matkailua Suomen rajan tuntumassa, KulttuuriKauppilan ystävien kanssa Lappiin, Luostolle, Pyhälle, Kemijärvelle, Savoon, Kuopioon, Juvalle. Todella kauniita paikkoja, jotka auttoivat ymmärtämään myös paremmin KulttuuriKauppilaa ja Iitä. Nuorien opettaminen oli ehdottomasti kohokohta ja he loivatkin hienoja maalauksia oikeilla taiteilijoiden öljyväreillä kivelle ja mäntylevyille. Oli mukava osallistua myös hienosti remontoidun Oulun taidemuseon uudelleen avaamiseen ja nähdä sekä nykytaidetta että tärkeitä suomalaisten maalareiden, kuten Tyko Sallisen, töitä. Kiitokset Leena Vuotovedelle ystävällisyydestä, jatkuvasta huomaavaisuudesta ja ammattimaisesta otteesta residenssissä.

 • Milica Milicevic + Milan Bosnic, Serbia

  Meille oli erittäin merkityksellistä, että tulimme valituiksi KK AiR -ohjelmaan ja saimme viettää kolme kuukautta KulttuuriKauppilassa. Asuinolosuhteet olivat yli odotusten ja pääsimme todella nauttimaan täällä oleskelusta. Moni residenssi ei yllä tälle tasolle. Pidämme erityisesti ohjelman konseptista, jossa ulkomaalaiset ja paikalliset taiteilijat työskentelevät samoissa tiloissa, tutustuen toisiinsa ja työskennellen yhdessä. Nämä kulttuurilliset kohtaamiset ovat olleet hyödyllisiä ja se onkin avainasemassa tässä residenssissä. Päämäärämme tämän residenssioleskelun aikana oli jatkaa ”Face to Face” -projektiamme sekä tehdä tutkimusta tämän hetkisestä suomalaisesta maisemasta. Ii ympäristöineen vaikutti juuri sopivalta ”Face to Face” -projektille; siksi, koska meidän onnistui Iin luonnollisen ja urbaanin ympäristön jännittävien tutkimusten jälkeen, kuvata itsemme ja henkilökohtainen tilamme tätä ympäristöä vasten ja saimme tarpeeksi kuvia projektiamme varten. Valokuvaamisen lisäksi keskityimme urbaanin maiseman piirtämiseen luomalla pikkutarkkoja kuvauksia New Yorkin rakennuksista. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, mitä saimme residenssioleskelumme aikana aikaan, ja erityisesti siihen, että saimme esitellä työmme tuloksia KulttuuriKauppilan näyttelytilassa. On ollut hienoa olla aktiivisesti mukana paikallisten kulttuuripiirien toiminnassa, ja olemme ylpeitä yhteistyöstämme Haminan koulun ja kuvanveistäjä Antti Ylösen kanssa, sekä siitä, että saimme pitää luentoja maamme nykytaiteesta Limingan taidekoulussa, Oulun ammattikorkeakoulussa ja Oulun taidemuseolla. Erityisen miellyttävää oli työskennellä paikallisten nuorten kanssa taidekurssillamme. Toivommekin, että pystyimme välittämään osaamistamme ja kokemuksiamme heille. Tästä ympäristöstä ja tapaamistamme ihmisistä hankkimamme inspiraation lisäksi solmimme tärkeitä kontakteja median ja Oulun taidemuseon kanssa. Näiden kohtaamisien tuloksena odotamme näkevämme artikkelin Paavo Heinoselta ”Face to Face” -projektistamme Kaltio-lehdessä, mutta tärkeimpänä näemme sen, että pääsimme avaamaan ovia Serbian nykytaiteelle Oulun taidemuseolla. Kaikki nämä asiat huomioon ottaen vierailumme oli oikein mukava ja saimme paljon ihania ystäviä. Nautimme Suomessa olostamme niin paljon, että toivomme löytävämme uusia reittejä palata takaisin Suomeen ja mahtavien kokemusten pariin. Lopuksi haluamme kiittää KulttuuriKauppilaa tästä epätavallisesta kokemuksesta ja mahdollisuudesta tuntea itsemme mahtaviksi taiteilijoiksi.