Defne Tesal ja Murat Yildiz (TUR) 10–11/2019

Turkkilaiset kuvataiteilijat palasivat Iihin laatiakseen tulevaisuuden uutisia yhdessä Lähde! ‑hankkeen osallistujien kanssa.

Kuvataiteilijat Defne Tesal ja Murat Yildiz asuvat ja työskentelevät puolet vuodesta Turkissa Istanbulissa ja puolet Hollannissa Den Boschissa. Tesal on valmistunut Mimar Sinanin yliopistosta ja Yildiz teknillisestä yliopistosta Istanbulista. Syksy 2019 oli heidän toinen residenssijaksonsa Taidekeskus KulttuuriKauppilassa. Edellisen kerran he vierailivat Iissä syksyllä 2016.

”Iissä on tilaa olla humaani ja mahdollista kehittyä ihmisenä. Täällä on paljon luovaa tilaa ja aikaa”, Yildiz pohtii syitä tulla jälleen Iihin. ”Hiljaisuus kutsuu. Iissä on enemmän omaa henkilökohtaista tilaa kuin suurissa kaupungeissa”, Tesal täydentää.

KK AiC -ohjelmaan (Artist-in-Community) kuuluvalla residenssijaksollaan Tesal ja Yildiz työskentelivät Oulunkaaren mielenterveyspalveluiden päivätoiminnan asiakkaiden kanssa. Residenssijakso oli osa Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanketta.

Tesal ja Yildiz työstivät mielenterveyspalveluiden asiakkaiden kanssa Dream News – Tulevaisuuden uutisia paperilehden muotoon.

”Yleensä uutisia syntyy ongelmista ja menneistä tapahtumista. Me haluamme katsoa uutisissamme tulevaisuuteen, siihen liittyviin unelmiin ja toiveisiin”, Yildiz kertoo. Tulevaisuuden uutisia -lehteä jaetaan eri paikoissa Iissä, ja lehti tulee olemaan myös luettavissa uudessa, yhteisöllisessä Lähde! ‑puistossa.

Tesal ja Yildiz ottivat myös osaa Valon juhlaan to 21.11. Iin Suvantolassa sijaitsevassa Lähde! ‑puistossa.

”Tärkeintä on olla yhdessä. Ei tarvitse ilmaista itseä koko ajan”, Tesal tiivistää.

Kuva: Jaani Föhr

Tutustu myös

Näytä kaikki