Aki-Pekka Sinikoski (FIN), 7/2016

Valokuvaaja Aki-Pekka Sinikoski on tunnettu monipuolisena potrettivalokuvaajana ja hänellä on ollut näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Astrid ja Aki-Pekka Sinikoski: Ghosts Watching Over Me. 2016. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski.

Valokuvaaja Aki-Pekka Sinikoski on tunnettu monipuolisena muotokuvaajana, ja hänellä on ollut näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sinikoski on opiskellut Bergenin Taidekorkeakoulussa Norjassa ja valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta, missä hän opiskeli pääaineenaan valokuvausta. Hänen tunnetuimpia teoksia ovat Finnish Teens, MJ ja Last Machos. Hän on työskennellyt Helsinki Biennaalin tuottajana ja kuraattorina vuodesta 2006.

 

Sinikoski oli Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssitaiteilijana yhdessä tyttärensä Astridin kanssa heinäkuussa 2016. Residenssijaksollaan he jatkoivat vuonna 2012 alkanutta Ghosts watching over me -kummitustutkielmaa. Sinikoski ja hänen tyttärensä ovat tutkineet yhdessä kummituksia ympäri maailmaa jo vuodesta 2013. He ovat oppineet, että kummitukset elävät aivan meidän lähellämme: sänkyjen alla, kerrostalojen pommisuojissa tai vaikkapa alitajunnassamme. Yhteistä näille kaikille kummituksille tuntuu olevan se, että ne syntyvät pelosta ja häviävät kirkkaassa valossa. Kenttätutkimuksissaan isä ja tytär huomasivat, että mitä useampaan kummitukseen he tutustuivat, sitä rohkeammaksi heidän oma olonsa kävi. Kummitusten kanssa keskustellessaan Sinikosket oivalsivat, että myös kummitukset pelkäävät. Kummitusten keskuudessa elää itsepintaisesti uskomus siitä, että kamera varastaa kuvatulta sielun. Sinikosket kertovat saaneensa kummitukset ymmärtämään, että asia on oikeastaan päinvastoin.

 

Sinikoskien kummitustutkielma tullaan julkaisemaan kokonaisuudessaan vuonna 2050, ja se tulee voittamaan lukuisia tieteellisiä ja taiteellisia palkintoja. Sitä ennen kuvia tulee kuitenkin olemaan esillä useana näyttelynä eri puolilla maailmaa. Nämä näyttelyt kertovat isän ja tyttären suhteesta toisiinsa sekä heidän peloistaan, unistaan ja unelmistaan.

Tutustu myös

Näytä kaikki