Aki-Pekka Sinikoski ”Peki” (FIN) 1/23

Iissä aika muuttaa muotoaan.

Mikä vetää helsinkiläistä valokuvataiteilija Aki-Pekka Sinikoskea eli Pekiä aina uudestaan Iihin ja KulttuuriKauppilan residenssiin?

”Iissä on tosi maagista, aika on täällä erilaista. Saan täällä tilaa ajatella ja etäisyyttä arkeen, mutta ennen kaikkea maagisuus liittyy valoon”, hän kertoo.

Talvella valon ja valoisan ajan ero on merkittävä pohjoisen ja eteläisen Suomen välillä. ”Kesällä pystyin valoisuuden vuoksi työskentelemään Iissä mihin aikaan halusin. Mutta toisaalta,  sydäntalvella on pimeää lähes ympäri vuorokauden, ja siksi on sama mihin aikaan työskentelen. Aika ei noudata täällä itselleni normaalia rytmiä ja lakkaa merkitsemästä”, hän kertoo.

Peki tuli iiläisille tutuksi, kun hän ensimmäisenä residenssikesänään vuonna 2015 teki yhteisöprojektia, piti työpajoja ja kuvasi paikallisia. Hänen Endless summer -näyttelynsä Iin Kirkkopuistossa kiinnosti valtavasti paikallisia ja vierailijoita. Hänestä tuli koko kylän oma Peki.

Toisen kerran hän tuli residenssiin tuolloin 10-vuotiaan Astrid-tyttärensä kanssa. He työskentelivät yhdessä New Ghosts -sarjansa parissa, jota isä ja tytär ovat tehneet yhdessä nyt jo vuosikymmenen. ”Ii tuntui kauniilta ja viipyilevältä, kuin turvasatamalta, jossa sai tehdä taidetta ja rakentaa yhteisiä mielikuvitusmaailmoja koko jakson ajan”, Peki muistelee.

Peki tykkää matkustaa samoihin paikkoihin uudestaan, kohdata samat ihmiset kuin 10 vuotta sitten ja nähdä pienet ajan tuomat muutokset vaikkapa kahvilan sisustuksessa ja työntekijässä. ”Minulle ovat tärkeitä pienet ja hiljaiset tarinat, ne voivat syventää suhdetta paikkaan ja ihmisiin. Uskon, että näen Iin eri tavalla kuin paikalliset näkevät. Täällä on paljon menneitä tarinoita, jotka kulkevat läpi nykyhetken – mennyt ja tuleva, eri aikakerrostumat ovat läsnä kuin yhtä aikaa”, hän kuvailee ja paljastaa sitten yllättäen: ”Minulle Ii on kuin pohjolan New Orleans!”

Aki-Pekka Sinikoski on KulttuuriKauppilan residenssivieras tammikuussa 2023, hän työstää residenssissä seuraavaa valokuvakirjaansa. Sinikosken valokuvia on julkaistu maailmanlaajuisesti, mm. New Yorkerissa, Le Mondessa, The Guardianissa ja Voguessa. Hänen töitään on ollut esillä laajasti näyttelyissä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, jo neljällä mantereella. Vuonna 2021 Aki ja Astrid Sinikoski olivat ehdolla arvostetun Meitar Awards -palkinnon saajiksi.

Sinikosken KulttuuriKauppilassakin työstämä New Ghosts -kirja julkaistaan keväällä 2024, S&S -kustantamon toimesta.

www.sinikoski.com

Tutustu myös

Näytä kaikki