Anastasia Alekseevna (GER) & Jarkko Räsänen (FIN) 1/2019

Anastasia Alekseevna ja Jarkko Räsänen tuovat multimediainstallaation Iihin!

Anastasia Alekseevna on berliiniläinen kuvataiteilija, joka yhdistää taiteellisessa työssään analogista ja digitaalista projisointia performanssiin, installaatioihin, videotaiteeseen, maalaukseen, taidegrafiikkaan ja valokuvaukseen. Hänen teostensa aiheet vaihtelevat esittävyyden ja käsitteellisyyden sekä liikkeen ja pysähtyneisyyden välillä. Alekseevnan valokuvateoksia on äskettäin esitetty Acud Macht Neussa Berliinissä ja Asbestos Art Spacessa Helsingissä. Marraskuussa 2018 hän valaisi Dunkelstrom-kollektiivinsa kanssa Fürthin vanhan kaupungin julkisivuja Fürther Glanzlichter -valotaidefestivaaleilla Baijerissa. Valotaiteeseen, performanssiin ja teatteriin liittyvissä yhteistyöprojekteissaan hän on osallistunut moniin festivaaleihin, joita ovat mm. Plataforma Berlin ja Berlin Leuchtet 2018, Berliner Festspiele 2017, Transmediale 2014 sekä Bauhaus Farbfest 2012.

Jarkko Räsänen on multimediataiteilija, jonka erityisalana on valokuvaus, liikkuva kuva sekä äänitaide. Hän on kiinnostunut ihmisen ja laitteen välisestä vuorovaikutuksesta ja media-arkeologiasta. Räsänen on liikkuvan kuvan osuuskunta FixC:n, MUU ry:n sekä AV-arkin jäsen. Hänen teoksia on ollut esillä mm. Near Field Communication Digital Art Biennalessa, ARS’17+:ssa sekä Hyvinkään ja Kajaanin taidemuseoissa. Räsänen työskentelee Suomessa ja Berliinissä.

Taidekeskus KulttuuriKauppilassa Anastasia Alekseevna tekee lasille värikkäitä abstrakteja maalauksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa revontulista. Hän heijastaa maalauksia taidekeskuksen sisätiloihin, julkisivuihin ja residenssiä ympäröivään lumeen. Maalaukset itsessään ovat miniatyyrejä, mutta niiden heijastukset ovat tarpeeksi suuria peittämään koko rakennuksen tai laajan osan lumista maisemaa. Hankkeen valokuvadokumentaatiot esitellään näyttelyssä residenssijakson lopulla sekä Alekseevnan verkkosivuilla osoitteessa www.anastasia.digital

Jarkko Räsänen jatkaa kokeellista valokuvahankettaan itse tekemällään kuvankäsittelyohjelmalla, joka järjestelee residenssin ympäristöstä otettujen valokuvatiedostojen pikselit uudelleen muuntaen ne digitaalisiksi maalauksiksi.

Yhdessä Räsänen ja Alekseevna kehittävät vuorovaikutteisen audiovisuaalisen installaation, joka esitetään residenssin päätteeksi Taidekeskus KulttuuriKauppilassa. Alekseevnan projektiot luovat eläväisen ja värikkään maskin seinille ja katsojien ylle sulauttaen näin vierailijat näyttelytilaan. Räsänen luo installaatioon äänimaiseman vahvistamalla projektorin värähtelyt kontaktimikrofoneilla. Lisäksi yleisö voi osallistua inhimillisen kontrapunktin soittamiseen mekaanisen rytmin päälle pienillä soittimilla ja luupperilla.

Aurora Sounds

Tutustu myös

Näytä kaikki