Maryna Sokolenko (UA) 6/2023

Kun Maryna saapui Iihin, saapui myös uutinen Kahovkan padon sortumisesta Ukrainassa. ”Näen yhtäläisyyksiä Dnjepr -joen ja Iijoen välillä. Toinen sijaitsee Euroopan rauhallisimmassa kolkassa, toinen keskellä sotatoimialuetta."
Maryna Sokolenko ja Eva (kuva: Jaani Föhr)

Maryna Sokolenko on ukrainalainen taiteilija, joka asuu tällä hetkellä Tampereella. Maryna toteuttaa nukkeinstallaatiota, eräänlaisia dioraamoja, jotka kuvaavat ihmisiä, tilanteita ja ympäristöjä. Ne ottavat hienovaraisesti kantaa mm. sotaan, luonnonkatastrofeihin ja historiallisiin hetkiin.

Kun Maryna saapui Iihin, saapui myös uutinen Kahovkan padon sortumisesta Ukrainassa. ”Näen yhtäläisyyksiä Dnjepr -joen ja Iijoen välillä. Toinen sijaitsee Euroopan rauhallisimmassa kolkassa, toinen keskellä sotatoimialuetta. Haluan töilläni kertoa ihmisten elämästä historian melskeissä ja samalla nostaa esille rauhan ja rauhanomaisen rinnakkainelon teemoja.”

Teokset kommentoivat paikkasurua eli solastalgiaa visualisoimalla maiseman muuttumisen aiheuttamia tunteita ihmisissä. Näin ne käsittelevät ja käsitteellistävät taiteen keinoin ympäristön muuttumiseen liittyviä traumoja.

Iissä Maryna toteuttaa dioraamojaan pohjoisessa maaseutumaisessa ympäristössä. Hän työskentelee osin tyttärensä Evan kanssa. He esittelevät ukrainalaista juhannusjuhlaperinnettä mm. lauluin ja videoteoksin.

Marynan työskentely liittyy KulttuuriKauppilan ympäristöresidenssohjelmaan.

Marynan töitä on esillä KulttuuriKauppilaan avattavassa esittelytilassa 27.6.-1.7., ti-pe 12-17, la 11-16.

Lisäksi Maryna on mukana Oolannin luontopolkuretkellä 19.6. Lisätiedot Iikalenterista: https://ii.fi/tapahtumat/oolannin-luontopolku-retki-tyonhakijoille-ja-elakelaisille

Tutustu myös

Näytä kaikki