Aki-Pekka Sinikoski (FIN) 3-4/2021

Residenssijaksollaan Sinikoski työskenteli ääni-installaation, valokuvien ja kahden eri kirjaprojektin parissa.

Aki-Pekka Sinikoski on Helsingissä työskentelevä valokuvaaja ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten valokuvaajana sarjoistaan Finnish Teens (2011), Last Machos (2016), I Love Dogs (2020) sekä New Ghosts (2011–2058). Taiteellisissa prosesseissaan Sinikoski pyrkii vangitsemaan ajan kulumisen, mistä johtuen projektit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä. Hän ei etsi ratkaisevia hetkiä vaan kuvaa pikemminkin pysähtyneisyyttä näiden hetkien jälkeen.

Sinikoski on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Hänen kuviaan on ollut esillä nyt jo kolmella mantereella ja pelkästään viime vuoden aikana peräti kymmenessä näyttelyssä, mm. Barcelonassa ja Milanossa. Median taholta Sinikosken valokuvat ovat huomioineet mm. The Guardian ja Italian Vogue.

Sinikosken töitä yhdistävät usein muutoksen ja identiteetin teemat. Monialaisesti työskentelevä Sinikoski kokee ilmaisumuodon valikoituvan aina käsillä olevan työn tavoitteen ja sisällön mukaan.

’’Rakastan niin sanoja kuin valokuviakin. Yksi suurimmista näiden ilmaisumuotojen välisistä eroista on se, miten kuva tai teksti niitä tarkastelevalle hahmottuvat. Tekstissä tarina syntyy ikään kuin sana ja lause kerrallaan. Se mitä seuraavassa lauseessa kerrotaan ei ole olemassa ennen kuin sen on lukenut. Valokuva puolestaan paljastaa kertakatsomalla heti jonkinlaisen yleiskuvan, joka tarkentuu mitä pidempään kuvaa tutkii. Valokuvalla on myös aina melko vahva suhde todellisuuteen’’, Sinikoski kuvaa.

Sinikoski on työskennellyt Iissä myös kahdesti aiemmin vuosina 2015 ja 2016.

“Viihdyn hyvin täällä Iissä ja KulttuuriKauppilassa. Täällä on hyvä olla. Aamuisin naapurin Sannan kukko tervehtii reippaasti kuullessaan askeleeni. Elämä on ihanan rauhallista ja suoraa, mutta samanaikaisesti koen paikan lähes taianomaisena. Pari iltaa sitten, kun lopetin kirjoittamisen myöhään yöllä, lähdin ulos kävelylle ja kuin sattumalta, päädyin piharakennukseen soittelemaan paikallisten muusikkojen kanssa, joihin olin tutustunut aiemmalla kerralla. Soittelun lomassa kävimme ulkona parantamassa maailmaa ja ihmettelemässä aivan maagisia revontulia, jotka loimusivat kirkkaina yläpuolellamme. Ikimuistoinen ilta joka vain tapahtui, ilman sen suurempaa suunnitelmaa.”

KulttuuriKauppilan residenssijaksolla Sinikoski on työskennellyt ääni-installaation, valokuvien ja kahden eri kirjaprojektin parissa.

”Ensimmäisestä kirjaprojektista on uskoakseni tulossa jatko-osa viime vuonna julkaistulle Kuun valossa -lastenkirjalleni. Toinen kirja puolestaan liittyy New Ghosts -valokuvasarjaan, jota olemme kuvanneet yhdessä tyttäreni Astridin kanssa jo vuodesta 2011. Yhteistä valokuvasarjaamme on kuvattu eri puolilla maailmaa, myös täällä Iissä vuonna 2016, jolloin olimme residenssissä kahdestaan. KulttuuriKauppilasta on muodostunut minulle rakas paikka, josta olen löytänyt niin hengenheimolaisia kuin rauhaa kuunnella omaa itseäni. Täällä ollessani olen saanut aina paljon aikaiseksi, mutta onnistunut silti viemään omaa taiteellista työskentelyäni eteen päin, jopa kokonaan uusille poluille.”

Aki-Pekka Sinikosken residenssijaksoa on tukenut Svenska Kulturfonden.

www.sinikoski.com

Kuvat: Aki-Pekka Sinikoski

Tutustu myös

Näytä kaikki