Jaap Klevering (FIN) 11-12/2018

Matkalaukkuradio päästää ääneen mielenterveyskuntoutujat ohjaajineen! Taiteilija Jaap Kleveringin sosiaalisen taiteen residenssijaksolla rakennettiin radio alusta loppuun itse.

Jaap Klevering on ääni- ja esitystaiteilija, joka toimii monipuolisesti eri taiteenalojen parissa. Yli kolmenkymmenen vuoden ajan Klevering on suunnitellut, ohjannut ja toteuttanut äänimaailmoja, musiikkia, tanssi- ja teatteriesityksiä, elokuvia, installaatioita sekä muita taideprojekteja ja lisäksi opettanut ja ohjannut ammattilaisia ja harrastajia. Hollantilaissyntyinen Klevering on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1983 lähtien.

Klevering työskenteli sosiaalisen taiteen residenssissä Iissä mielenterveyskuntoutujien parissa. Residenssijakson aikana kerättiin ja luotiin äänimateriaalia yhdessä osallistujien kanssa radio-ohjelmia ja matkalaukkuradiota varten. Radio-ohjelmien varsinainen sisällön luominen oli vuorovaikutteinen prosessi, johon myös asumisyksikön henkilökunta osallistui aktiivisesti. Ohjelmiin nauhoitettiin mm. haastatteluja, kahvipöytäkeskusteluja, puheita, viisauksia, vitsejä ja musiikkia. Prosessin tukena hyödynnettiin laajalti eri taidemenetelmiä kuten yhdessä maalaamista, jamittelua ja tanssimista. Kerätystä äänimateriaalista syntyi useita ohjelmia Iin työhönvalmennuskeskuksessa rakennettuun matkalaukkuradioon, jota voitiin kuunnella Päivätoimintakeskus Myötätuulessa. Matkalaukkuradion voi jatkossakin siirtää paikasta toiseen ja radionurkan pystyttää esimerkiksi ihmisten koteihin. Radio voi siten tulla ihmisten luo silloin, kun ihminen ei pääse radion luo!

Kleveringin vierailu oli osa Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanketta.

Tutustu myös

Näytä kaikki