Lia Schell & Anton Kraftsky KKAiR 1/2020

Residenssijaksollaan Iissä venäläiset Lia Schell ja Anton Kraftsky keskittyvät kehittämään yhteistä Asteroidea-projektiaan.

Tammikuun residenssitaiteilijat, venäläiset Lia Schell ja Anton Kraftsky ovat työskennelleet tahoillaan muun muassa grafiikan, veistosten ja muraalien parissa. Residenssijaksollaan Iissä moskovalaiset taiteilijat keskittyvät kehittämään yhteistä Asteroidea-projektiaan. Projekti syntyi vuonna 2015 Pohjois-Karjalassa, hiljaisessa, luonnonläheisessä ympäristössä kaukana kaupungeista. Iin residenssijakso onkin luonnollinen jatkumo projektille.

Luonto, sen väreily ja rauha inspiroivat projektia, jonka kautta taiteilijat tutkivat mytologiaa, joka ei ole heidän itsensä kehittämä, mutta jonka he kokevat vastaanottavansa ennakoimattoman ajatusten virran myötä. Projektin nimi viittaa sekä meritähteen ja sitä kautta merenpohjaan kaiken elämän alkulähteenä, mutta myös yhdistelmään tähtiä ja ideoita tarkoittavista sanoista. Schell ja Kraftsky tutkivat sivilisaatioiden historiaa, vertaavat tiedettä ja myyttejä ja pyrkivät ymmärtämään, mitä tarkoitamme tietoisuuden käsitteellä. Peilipintoja, geometrisia muotoja ja hopeisia materiaaleja hyödyntävät teokset yhdistävät keinotekoisia esineitä luontoon, ja vetoavat yhteyteen tietoisuuden ja avaruuden välillä subjektiivisena lähestymistapana todellisuuteen.

Residenssijaksonsa päätteeksi Schell ja Kraftsky pitävät näyttelyn KulttuuriKauppilassa ja Galleria Rännissä Oulussa. Kaksiosainen, Asteroidea-projektin ensimmäinen näyttely esittelee sekä taiteilijoiden aikaisempia teoksia että Iissä työstettyjä teoksia.

Näyttelyn avajaiset KulttuuriKauppilassa torstaina 23.1. klo 17 eteenpäin, tervetuloa!

Tutustu myös

Näytä kaikki