Salaisuuksien puutarha

Suvantolan puiston osallistava suunnittelu, osallistujina mm. mtt-kuntoutujia, kehitysvammaisia sekä alueen sote-henkilökuntaa.

Loka-joulukuu 2017, muotoilija Ulla Autio, Ohjaaja Heta Haanperä

Vuorisilkkinen joki virtasi keskellä työtoiminnan päiväsalia ja muodosti teltan, jossa oli mukava käydä kahvilla pohtimassa luontokokemuksia.

Ideat ja muistot muuntuivat myös käsinkosketeltaviksi tauluiksi, joiden äärellä oli hyvä puhua toiveista tulevaisuuden puistoympäristön suhteen. Muotoilija Ulla Autio ja ohjaaja Heta Haanperä keräsivät syksyllä 2018 ajatuksia Lähde! puistojen konseptin pohjaksi.

Taiteen keinoin toteutettuun ideointiin ja suunnitteluun osallistui erityisesti kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutujia sekä hoiva-osaston ja hoivakodin asukkaita sekä henkilökuntaa.

Ajatuksia pääsivät jakamaan myös Iin terveysaseman ja Oulun kaupunginkirjaston pop-up –työpajojen osallistujat. Kerättyjen ideoiden pohjalta Ulla ja Heta kokosivat unelmien puistosuunnitelman, joka ohjaa Iin Lähde! -puiston toteutussuunnitelmaa.

Kuvat: Ulla Autio, Heta Haanperä

Projektin taiteilijat

Ulla Autio
Ulla Autio on hoivatilasuunnitteluun erikoistunut sisustus- ja tekstiilimuotoilija (TaM) joka työskentelee yrittäjänä omassa Aihiomo yrityksessään. Ullan tavoitteena on luoda jokaisesta suunnittelemastaan kohteesta uniikki, ottaen huomioon tilan tarpeet ja asiakkaiden toiveet ja hän työskenteleekin ongelmaratkaisukeskeisesti tehden suunnittelun taustaksi selvitystyötä tai hyödyntäen aiempia tutkimuksia. Ullan osaamista voi kokea esim. lääkäriaseman odotustiloissa tai hammaslääkärin tuolissa! Lähde! Taiteesta voimaa arkeen –hankkeessa Ulla Autio työskenteli yhdessä ohjaaja Heta Haanperän kanssa. Taiteen ja muotoilun menetelmiä hyödyntäen he keräsivät ideoita kehitysvammaisilta, mielenterveyskuntoutujilta sekä vanhuksilta hyvinvointia tuottavien ympäristöjen
kehittämiseksi. Ideat toimivat perustana Iin Suvantolaan rakentuvalle ensimmäiselle Lähde! Puistolle!
Heta Haanperä
Ohjaaja Heta Haanperä tunnetaan ohjauksistaan Oulun kaupunginteatterille. Hänen ohjauksiaan ovat olleet mm. klassikkoteos Rautatie, kantaesitys oopperasta Neljäntienristeys, ja romaanisovitus Taivaslaulu. Hetan mukaan teatterin keinoin on mahdollista nostaa näyttämölle koko elämän kirjo. Hänen sydäntään lähellä ovat projektit, joissa löydetään uusia näyttämöitä ja tarinoita läheltä kaupunkilaisia. Heta onkin ollut luomassa Vanhempien Akatemian kanssa Perheteatteri –konseptia, jossa ajatuksena on saada perheet yhdessä käsittelemään arjen tilanteita näyttämöllä. ”Taide mahdollistaa oman persoonan ja ympärillä olevan maailman tutkimisen ja positiivisesti nähdyksi tulemisen kokemuksen, joka on meille kaikille hyvän elämän polttoainetta.”

Tutustu myös

Näytä kaikki