Viuhkojen kielellä

Taiteilija Raquel Sakristán ja tuottaja Rafael Agudo, Ryhmäkoti Startti, joulukuu 2017: Tutkielmia viuhkakielestä ja materiaalikokeiluja

Jos yhteinen kieli puuttuu, voidaan se luoda taiteen keinoin! Espanjalaisten taiteilija Raquel Sakristánin ja tuottaja Rafael Agudon vierailu ryhmäkoti Startissa alkoi yhteisen kielen etsimisellä viuhkojen avulla. Raquel esitteli espanjalaista viuhkojen kieltä ja starttilaiset saivat ideoida itse omia ilmauksia – samalla Raquel opetteli hieman Suomea.

Työskentely jatkui maalaten ja materiaalikokeilujen avulla, joista syntyneet unisiepparimaiset teokset Raquel vei luontoon kuvattavaksi. Teosten näkeminen erilaisessa ympäristössä innosti työskentelyä entisestään. Kuvista ja videoista koottiin pieni näyttely. Residenssijakson aikana Raquel tarkasteli kunkin osallistujan omaa tyyliä ja vahvuuksia pohtien mahdollisuuksia kehittää kunkin osallistujan omaa ilmaisua.

Kuvat: Taija Sailio, Martu Väisänen, Raquel Sakristán

Projektin taiteilijat

Rafael Agudo
Tuottaja Rafael Agudo on työskennellyt kolme vuotta HUG-organisaatiossa, joka tuo suomalaisia taiteilijoita toteuttamaan yhteisöllistä toimintaa Madridin lähiöissä. Hän on kulttuurituotannon maisteri, joka on työskennellyt myös kustantamoissa ja parhaillaan Casa del Lectorin julkisen toiminnan osastolla Madridissa. Iissä Agudo tutustui suomalaiseen tuotantotapaan sekä jakoi kokemuksia HUG:in toiminnasta sekä avusti Raquel Sakrístania.
Raquel Sakrístan
Raquel Sakrístan on monialainen taiteilija, joka pyrkii projekteissaan poistamaan esteettisten koodien, tekniikoiden ja taiteellisten kielien rajoja. Madridin yliopistossa hänen kiinnostuksen kohteekseen nousi luovien prosessien tutkiminen. Hän on projekteillaan osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin mm. Ghanassa, Pekingissä ja Rio de Janeirossa. Muuttaessaan New Yorkiin 2006 Sakristan siirtyi työskentelemään julkisissa tiloissa ja hyvin erilaisissa sosiaalisissa konteksteissa. Omissa teoksissaan hän tuo tilaan ja maisemaan väliaikaisia esineitä ja monitulkintaisia tekstejä luodakseen erilaisia näkökulmia. Syrjäisten kylien vanhusten, afrikkalaisten nuorten, psykiatristen potilaiden ja muiden taiteen ulkopuolisiksi luettujen ryhmien kanssa toteutetut projektit ovat
olleet mahdollisuuksia keskittyä kuuntelemaan. Vuodesta 2014 Sakristan on työskennellyt ensisijaisesti erityisryhmiin kuuluvien taiteilijoiden kanssa tuoden heidän kanssaan esille ajatuksia, jotka muuten eivät olisi olleet ilmaistavissa.

Tutustu myös

Näytä kaikki