Luovasti läpi lukkarin

Iin kunnan kouluille ja lukioon on luotu Luovasti läpi lukkarin -toimintamalli, joka tarjoaa kaikille kouluasteille luovuutta ja integraatiota edistävää taiteilijayhteistyötä taidetyöpajojen ja vierailujen muodossa.

Toiminnan sisällöt suunnitellaan koulutoimen ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan yhteistyönä. Keväisin ja syksyisin Taidekeskus KulttuuriKauppilan vierailevat residenssitaiteilijat ohjaavat Iin lukion syventäviä kansainvälisen taiteen kursseja.

”Osallistuin ensimmäisenä lukiovuotenani syksyllä 2018 Iin lukiolla osana KulttuuriKauppilan Luovasti läpi lukkarin -toimintaa järjestettyyn Art Goes River -projektiin. Aiheena oli tehdä maalaus Iijoesta ja sen toteuttaminen kesti yhden viikonlopun verran. Projektia ohjasi taiteilija Paula Suominen.

Kun ensimmäistä kertaa kuulin projektista, päätin heti osallistua siihen ja juoksin kiireesti ilmoittautumaan. Minun lisäkseni ilmoittautuneita oli kolme. Meitä oli ehkä vähän, mutta tulimme hyvin toimeen keskenämme, ja myös visiomme ja tyylimme sopivat hyvin yhteen, vaikka erilaisia ovatkin. Pienellä porukalla oli kiva tehdä töitä, koska saimme paljon vapaammin päättää mitä halusimme teokseen tulevan, ja kaikille oli riittävästi tekemistä, ei liian paljon eikä liian vähän. Tähän yhtyy myös kurssilla ollut Jemina Niskala:Art Goes River oli mieluisa ja tosi kiva projekti. Siinä meillä oppilailla oli aika vapaat kädet ja se, että ohjaaja antoi meidän itse päättää maalauksen tekemisestä, oli ihanaa.”

Kun projekti alkoi, suurelta osalta osallistujia oli kiinnostus odotellessa jo ehtinyt laantua, myös itseltäni. Idea ei vaikuttanutkaan enää niin kiinnostavalta ja lisänä oli vielä se, että projekti kestäisi kokonaisen viikonlopun verran. Päätin kuitenkin osallistua ja katsoa mitä siitä tulee, ja siitä päätöksestä olen erittäin onnellinen. Olin ollut siinä uskossa, että taiteilija oli jo päättänyt mitä teemme, ja joutuisimme hänen talutushihnassaan tekemään töitä. Näin ei kuitenkaan ollut. Alusta asti Suominen otti meidän ideamme ja mielipiteemme huomioon, mikä oli mahtavaa. Sellaista en ollut osannut odottaa.  Viikonloppu meni hujauksessa ja yhteistuumin saimme aikaiseksi upean työn, jonka nimeksi tuli Flow of light.”

– Elle Kaakinen