Taiteiden illat Iissä

Iissä ensimmäistä kertaa järjestettävä Taiteiden illat kokoaa yhteen eri alojen taiteilijoita.

Iissä ensimmäistä kertaa järjestettävä Taiteiden illat kokoaa yhteen eri alojen taiteilijoita Taidekeskus KulttuuriKauppilaan, Taitotalolle ja Kuivaniemen kirjastolle. Taiteiden illat järjestetään 17.-18.8.2023. Tapahtumaan on vapaa pääsy! Ei ikärajoitusta – tervetuloa kaikki!

Tiedossa on taidetta, musiikkia ja kirjallisuutta meiltä ja maailmalta. Taiteiden illat on etko-tapahtuma 25.-26.8. järjestettävälle IlmastoAreena -tapahtumalle. Taide on kautta aikojen ottanut kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Taiteen kautta voidaan käsitellä myös ilmastokriisiä ja sitä nykytaide, musiikki ja kirjallisuus usein tekevät. Yhteistyökumppanina kirjailijavieraiden osalta toimivat Oulun muusajuhlat. 

Huom! KulttuuriKauppilan ohjelmisto järjestetään ulkona. Rankemman sateen sattuessa ohjelmisto toteutetaan sisätilojen taideluokassa, mikä vetää syleilyynsä n. 80 henkeä. (Tällä hetkellä säätiedotus lupaa oikein mallikasta kulttuuri-ilmaa!)

Seuraa päivittyvää ohjelmaa!

 

SAAPUMINEN KULTTUURIKAUPPILAAN: Suosittelemme saapumaan KulttuuriKauppilaan 18.8. kävellen tai pyöräillen. Auton voit parkkeerata Iin Terveysaseman (Asematie 169), Työväentalon (Pappilantie 1) tai Pappilan (Pappilantie 16) parkkialueille. Kaikilta parkkialueilta on KulttuuriKauppilaan n. 10min kävelymatka. Liikuntarajoitteisille löytyy parkkipaikat KulttuuriKauppilan vierestä Villa Kauppilan pihasta.

 

SAAPUMINEN JA LÄHTEMINEN JULKISILLA (KulttuuriKauppila): Oulun keskustasta Iihin pääset linja-autolla nro 23. Linja 23 kulkee klo 18.00 saakka kahdesti tunnissa ja tämän jälkeen kerran tunnissa aina n. klo 21 saakka. Viimeinen bussi Iistä Ouluun lähtee n. klo 21.00. Linja-autoaikataulut: www.oulunjoukkoliikenne.fi/reitit-ja-aikataulut  Jääkö Ville Leinonen näkemättä? KulttuuriKauppila tarjoaa 16 ensimmäiseksi ilmoittautuneelle kyydityksen reitille KulttuuriKauppila-Rotuaari klo 22.30. Ilmoittautumiset annika.vaisanen@ii.fi. Tarjolla on myös kimppataksikyydityksiä Iin Taksikyytien kautta! Yhteen autoon mahtuu kahdeksan matkustajaa, kyydit ovat omakustanteisia ja niitä voit tiedustella p. 044 0688 670

 

PURTAVAA JA JUOTAVAA: 18.8. pientä purtavaa ja juotavaa on saatavilla KulttuuriKauppilan viereisestä Villa Kauppilasta! www.villakauppila.fi

 

 

17.8.   

Iin Kotiseutumuseo avoinna Taiteiden iltojen aikaan!   //   Puistotie 4, Ii, klo 14.00-17.00

Iin kotiseutumuseo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Viljamakasiinin uudistettu perusnäyttely esittelee Iin historiaa sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Museohallissa on kalastus- ja maatalousnäyttely sekä aitassa vuonna 2021 uusittu uittonäyttely.

www.facebook.com/iinkotiseutumuseo/

Water Rituals – Anniina Lehtinen ja Iiris-Lilja Kuosmanen  //  KulttuuriKauppilan Showroom, klo 12.00-17.00

Water Rituals on installaatio, joka koostuu Iiris-Lilja Kuosmasen valokuvateoksista, videoteoksesta sekä Anniina Lehtisen äänimaisemasta. Teos on meditatiivinen kuvaus ympäristön muutoksesta ja veden poeettisesta voimasta – siitä miten vesi valtaa alaa ja luo uutta.

Fb: https://www.facebook.com/waterrituals/

Kari Väänänen    //   Taitotalo, Seurakuja 8, klo 17.00.  Kuivaniemen kirjasto klo 19.00

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen (s. 1953) ei peittele muistelmissaan resuistakaan elämäänsä: on ollut eroja, riitoja ja päihteitä. Väänäsen tarinoima ja Tuomas Marjamäen toimittama Vänä elävänä -muistelmateos (Docendo 2022) on värikästä ja vänämäisen rujoa luettavaa. Kari Väänänen on esiintynyt yli 120 elokuvassa ja televisiosarjassa. Lisäksi hän on ohjannut, käsikirjoittanut, opettanut ja toiminut teatterinjohtajana. Hän on kokenut niin punaisten mattojen glamourin kuin kaatuneiden elokuvaprojektien ja parisuhteiden tuomat pettymykset. Elämäkertakirjaa ajatellen kasassa ovat ainekset, joista riittäisi ammennettavaa paksumpaankin opukseen. Haastattelijana Tomi Kiilakoski.

Vänä elävänä | Docendon verkkokauppa

Taitotalo:  https://www.facebook.com/seurakuja/

Sanan Juhlaa   //   Taitotalo, Seurakuja 8, klo 18.00

Noin tunnin mittainen iiläisen sanataiteen esitys, joka sisältää musiikkia, runoja ja novelleja. Esiintyjänä nuori iiläinen artisti Emilia Luna, joka on pian julkaisemassa esikoissingleään. Singlen on tuottanut iiläistynyt kosketinsoittaja ja tuottaja Lasse Rasinkangas (mm.Uusi Rakkaus, Funksons). Kahvila avoinna!

Lava ja sana on vapaa   //   Taitotalo, Seurakuja 8, klo 19.00-21.00

Open mic -henkinen osallistava ohjelma. Kaikki lavalle haluavat ovat tervetulleita esiintymään! Kahvila avoinna!

 

 

18.8.

Water Rituals – Anniina Lehtinen ja Iiris-Lilja Kuosmanen  //  KulttuuriKauppilan Showroom, klo 12.00-22.00, SHOWROOMIN AVAJAISET KLO 16.00

Water Rituals on installaatio, joka koostuu Iiris-Lilja Kuosmasen valokuvateoksista, videoteoksesta sekä Anniina Lehtisen äänimaisemasta. Teos on meditatiivinen kuvaus ympäristön muutoksesta ja veden poeettisesta voimasta – siitä miten vesi valtaa alaa ja luo uutta.

Fb: https://www.facebook.com/waterrituals/

Sanna Koivisto, Antti J. Leinonen   //  klo 16.00-19.00

KulttuuriKauppilan kotitaiteilijat kuvataiteilija Sanna Koivisto ja valokuvaaja Antti J. Leinonen avaavat ovensa työtiloihinsa.

Sanna Koiviston laaja ja monipuolinen tuotanto koostuu pronssi-, keramiikka-, ja sekatekniikkaveistoksista, piirustuksista, maalauksista, julkisista monumenteista sekä ympäristötaideteoksista. Koiviston teoksia löytyy useiden taidemuseoiden, kuntien, yritysten ja yksityisten omistamista kokoelmista.

Freelancerina työskentelevä Antti J. Leinonen kuvaa muotokuvia, lehtikuvia ja kaupallisia toimeksiantoja. Hän on työskennellyt mm. BBC:lle ja Helsingin Sanomille. Hänen Perämeren kalastajista kertova dokumentaarinen valokuvaprojekti on ollut esillä yksityisnäyttelynä Suomessa ja Norjassa. Projekti julkaistaan kirjana tänä syksynä.

Heidän upeisiin töihin ja itse taiteilijoihin pääset tutustumaan 18.8. klo 16.00-19.00

Antti J. Leinonen

 

Sanna Koivisto

Iin Kotiseutumuseo avoinna Taiteiden iltojen aikaan!   //   Puistotie 4, Ii, klo 14.00-17.00

Iin kotiseutumuseo koostuu useammasta näyttelykokonaisuudesta. Viljamakasiinin uudistettu perusnäyttely esittelee Iin historiaa sekä maatalouteen ja käsityöläisyyteen liittyvää esineistöä. Museohallissa on kalastus- ja maatalousnäyttely sekä aitassa vuonna 2021 uusittu uittonäyttely.

www.facebook.com/iinkotiseutumuseo/

Risto Isomäki ja Kim Leine   //    KulttuuriKauppila klo 17.00-19.00

Kirjailijavieraina Kim Leine ja Risto Isomäki. Tanskalais-norjalainen Kim Leine (s. 1961) kasvoi Norjassa jehovantodistajien parissa ennen muuttoaan teini-ikäisenä Tanskaan, josta hän pakeni lapsuutensa haamuja Grönlantiin. Hänen tunnetuimpiaan teoksiaan on Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saanut Ikuisuusvuonon profeetat, joka sijoittuu 1700-luvun Grönlantiin ja ammentaa aiheensa alueen rujosta siirtomaahistoriasta. Suurromaani Kuilu (Tammi 2015) puolestaan on suomalaisittain erityisen kiinnostava, sillä se kertoo Suomen sisällissodasta.

Risto Isomäki (s. 1961) on laaja-alainen kirjailija, kolumnisti ja ympäristöaktivisti, joka on julkaissut yli 20 romaania ja tietokirjaa. Isomäki muistelee aiemmin tänä vuonna ilmestyneessä teoksessaan Maailmanparantajan muistelmat (Into Kustannus) nuoruuttaan kansalaisliikkeiden parissa 1980- ja 1990-luvuilla ja vie lukijan aitiopaikalle kansalaisyhteiskunnan kultakauteen, jonka aikana suomalaisten käynnistämät operaatiot muuttivat maailmaa. Isomäen tuorein teos on kesällä ilmestynyt ekologinen trilleri Viimeinen erämaa (Into Kustannus), joka vie lukijan painajaismaiseen eloonjäämistaisteluun keskelle valtamerta.

Kim Leine – Suomenkuvalehti.fi

Risto Isomäki – Tammi – Tammi

Anniina Lehtinen   //   KulttuuriKauppila klo 19.00

Lausannen musiikkikorkeakoulusta musiikin maisteriksi valmistunut säveltäjä/esiintyvä taiteilija. Hän on esiintynyt sinfonisten orkestereiden solistina, kamarimuusikkona ja resitaalein Suomessa sekä Euroopassa. Hän säveltää ja esittää monipuolisesti musiikkia tehden teoksia, jotka yhdistävät musiikin tai äänimaiseman liikkuvaan kuvaan ja installaatioihin. Anniina säveltää pianolle ja orkesterisoittimille lisäten välillä mukaan luonnon ääniä, elektroakustisia elementtejä sekä omaa ääntään. Hän työskentelee säännöllisesti residensseistä ympäri maailmaa. Vuosina 2019-2020 hän oli mukana kansainvälisen Micro Galleries-taiteilija kollektiivin toiminnassa. Vuodesta 2018 lähtien hän on säveltänyt ja esittänyt musiikkia Water Rituals-performanssi/installatioon.

Lehtinen on KulttuuriKauppilan elokuun residenssitaiteilija.

Fb: Water Rituals | Facebook

Ig: Anniina Lehtinen (@introverted_volcano) | Instagram

    Iiris-Lilja Kuosmanen (@iirislilja) | Instagram

Väisänen   //   KulttuuriKauppila klo 20.00

Väisänen on oululainen kuplettilaulaja, kansantaiteilija, jolla on rento ote elämään ja kuolemaan. Väisänen jää mieleen.

Fb: Väisänen | Facebook

Ig: Väisänen (@vaisanenjne) | Instagram

Ville Leinonen   //    KulttuuriKauppila klo 21.00

Ville Leinonen on suomalainen laulaja-lauluntekijä, jonka tunnetuimmiksi kappaleiksi lukeutunee 2000-luvulla julkaistut Tähtityttö ja Enkeli. 2000-luvulla Valumo-yhtyeensä kanssa musiikkia tehnyt Leinonen on sittemmin levyttänyt myös 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun suomi-iskelmiä.  Leinonen on upea tunnelman luoja ja tulkitsija. Iin Taiteiden iltojen soolokeikallaan hän tunnelmoi unien, nostalgian ja laulelmien maailmassa esittäen poimintoja 25-vuotisen levytysuransa parhaiten säilyneitä biisejä sekä joitain ajattomia iskelmästandardeja.

Ig: @ville_leinonen_ | Instagram

 

19. -20.8.

Taiteiden iltojen jatkot  //  Taitotalo, Seurakuja 8, klo 18.00

Latoteatterin näytelmä Testamentti. Toivotusta Testamentti -näytelmästä nähdään kaksi lisänäytöstä Taiteiden iltojen kunniaksi! Lipun hinta 10e.

Tutustu myös

Näytä kaikki