North AiR: (re)constituting residency – with/in other centres

Miten taide voi auttaa siirtymässä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta? Mikä on syrjäseuduilla sijaitsevien residenssien rooli ilmastokriisin aikana? Kuinka purkaa luonnon ja paikallisyhteistöjen hyväksikäytön rakenteita tällaisissa ympäristöissä?

North AiR –residenssiverkosto järjestää marraskuussa Lontoossa keskustelutilaisuuden, joissa pohditaan perinteisten taiteilijavaihtomallien ja residenssien tulevaisuutta ilmastokriisin aikana.

North AiR -residenssipilottiin osallistuneet taiteilijat George Ridgway (UK) ja Maija Annikki Savolainen (FI) jakavat kokemuksiaan kolmen kuukauden residenssijaksoiltaan Suomesta ja Skotlannista, sekä ajatuksiaan siitä, millainen voisi olla tulevaisuuden taiteilijaresidenssi.

North AiR -verkostossa ovat mukana MUSTARINDAKulttuuriKauppila ja Bioart Society Suomesta, sekä Scottish Sculpture WorkshopTaigh Chearsabhagh Museum and Arts CentreTimespan ja University of the Highlands and Islands Skotlannista. Toimintaa tukee Suomen Lontoon-instituutti. Keskustelun vetää kuraattori Anna Santomauro Arts Catalystistä.

Keskiviikkona 6.11. klo 18

Suomen Lontoon-instituutti

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

North AiR : Expanding Entanglements on residenssi- ja tutkimusverkosto, jossa on mukana kuusi organisaatiota Suomesta ja Skotlannista. Suomen Lontoon-instituutin tukema verkosto pyrkii määrittämään uudelleen perinteisiä taiteilijavaihtomalleja ja kyseenalaistamaan taiteilijaresidenssien roolia ilmaston murroksen aikana. Hyödyntäen innovatiivisia, sisäisiä metodologioita ja paikkasidonnaisia tutkimus/kokemuspohjaisia työskentelytapoja residenssiohjelma tarttuu suoraan ajankohtaisiin kysymyksiin kansainvälisessä kontekstissa.

George Ridgway ​(s. 1992) asuu ja työskentelee Glasgowssa, Skotlannissa ja Shaftesburyssa, Englannissa. Taiteilijan viimeaikaisiin projekteihin ja näyttelyihin lukeutuvat ​For this, have this​, Hatch Farm, Wiltshire, 2019, ​Togæther​, Lumsden Weekender, Scottish Sculpture Workshop, 2018; ​Say What I am Called​, osana Glasgow International Festival:ia, Glasgow, 2018; ​WITHKIN​, Melbury Abbas, Dorset, 2017, ​ThreeWorks​, Weymouth, 2017, ​Fort Bravo​, Bloomberg New Contemporaries, 2016/17; MONO​, UR3GL, Madrid, 2016.

Maija Annikki Savolainen ​(s. 1980) on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvauksen linjalta 2014. Savolainen omaa taustaa biologian alalta, ja hänen taiteellinen työskentelynsä yhdistää luonnontieteitä ja taidetta. Savolainen on järjestänyt useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, muun muassa Solarophytes, ISSP Gallery, Riga, 2017, Preesens / Presenceness, Titanik-gallery, Turku, 2017, ja Basic photography, SIC, Helsinki, 2016. Savolaisen valokuvakirja When the Sense of Belonging is Bound to a System of Movement palkittiin vuonna 2013 Nordic Dummy Awardilla ja julkaistiin vuonna 2014. Vuonna 2014 Savolainen oli Fotofinlandia-ehdokkaana. Hän on myös yksi Maanantai-kollektiivin perustajista.

Tutustu myös

Näytä kaikki