KulttuuriKauppilan uusi muraali sai nimekseen Yö

Iin kunnan uusin julkisen taiteen hankinta, KulttuuriKauppilan ulkoseinään kesällä 2021 valmistunut Tony Sjömanin muraali sai nimekseen Yö.

Teos syntyi Tony Sjömanin KulttuuriKauppilassa kesäkuussa 2021 viettämän residenssijakson aikana. Suunnitelma mukautui työn edetessä kuvastamaan vahvasti paikkaa ja sen ympäristöä. Teoksessa on Sjömanin mukaan nähtävissä yömaisemaa, ja nimi viittaa myös Iin kunnan nimen alkuperään, jonka uskotaan perustuvat muinaissaamelaiseen sanaan iddja, ijje, joka tarkoittaa yötä. Toisaalta teoksen nimestä voi löytää myös yhteyden Sjömanin nuoruuteen ruotsinsuomalaisena Göteborgissa.

Osana vuoden 2021 IlmastoAreenaa julkistetussa tummasävyisessä teoksessa ovat läsnä myös ilmastokysymykset.

‘’Elämme aika synkkiä aikoja ei ainoastaan pandemian, vaan myös ilmaston vuoksi. Työni ovat paljon tässä ja nyt. Toivon mukaan tulevaisuus tulee olemaan valoisampi, mutta on myös tärkeää, ettei yritä peittää, vaan on rehellinen sille, miltä tilanne näyttää nyt. Se näkyy siinä mitä teen kaikin tavoin. Vaikka työ on abstrakti, niin silti jokainen väri ja muoto kertoo jotain. Usein tulkinta on kuitenkin henkilökohtainen’’, Sjöman kuvaa.

Ruotsinsuomalaisen Tony Sjömanin abstrakteissa geometrisissa töissä on nähtävissä inspiroituminen hänen skandinaavisista juuristaan. Sjöman on urallaan tehnyt yhteistyöstä useiden kaupallisten tahojen, kuten American Expressin ja Marriott Hotelsin kanssa. Sjöman on tehnyt myös julkisia taideteoksia yhteistyössä tunnettujen yhdysvaltalaisten rakennuttajien kanssa. KulttuuriKauppilan studiorakennuksen seinään kesän aikana valmistunut muraali on Iin kunnan uusin julkisen taiteen teos.

‘’Suuret kiitokset että sain jättää pienet jalanjäljet Iihin. Toivon että teos tuo iloa pitkäksi aikaa eteenpäin’’, Sjöman kiittää.

Keskustelussa KulttuuriKauppilan vastaavan tuottajan Jetta Huttusen kanssa Sjöman kertoo lisää teoksen syntyprosessista. Katso Sjömanin haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Tutustu myös

Näytä kaikki