Etäisyyksiä – Lähde! -hankkeen osallistujien taidetta KulttuuriKauppilassa kesällä 2021

Taidekeskus KulttuuriKauppilan kesänäyttely on kuvataiteilija Tuomo Kangasmaan koostama näyttelykokonaisuus aineistosta, joka on syntynyt Lähde! -hankkeissa vuosina 2019–2021.

Taidekeskus KulttuuriKauppilan kesänäyttely Etäisyyksiä – Lähde! -hankkeen osallistujien taidetta on kuvataiteilija Tuomo Kangasmaan koostama näyttelykokonaisuus aineistosta, joka on syntynyt hänen työskennellessään Lähde! -hankkeissa IiPajan Tieto & Taito -pajalaisten ja Utajärven Toimintakeskuksen asiakkaiden kanssa vuosina 2019–2021. Osa näyttelyn teoksista dokumentoi osallistujien omatoimisia taiteellisia tuotoksia, ja osa teoksista on syntynyt ryhmäprosessin tuloksena. Kangasmaa on koonnut näyttelyyn muun muassa piirustuksia, valokuvia ja äänitallenteita.

Oulussa asuva, mediataiteen välineitä käyttävä kuvataiteilija Tuomo Kangasmaa työskenteli Oulunkaaren kuntayhtymän ja Iin kunnan yhteisessä Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa sosiaalisen taiteen residenssijaksolla Utajärvellä mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa keväällä 2019 kahden kuukauden ajan. Vuosina 2020–2021 Kangasmaa on työskennellyt Taidekummina Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeessa esimerkiksi työttömien nuorten kanssa eri Oulunkaaren ja kuntien toimipisteissä.

Kangasmaan lähtökohtana työskentelyyn on ollut, että mikä tahansa toiminta ja tekniikka voi olla taiteellisen ilmaisun lähtökohtana. Taiteen sanotaan olevan prosessissa silloin, kun osaset eivät ole vielä muotoutuneet kokonaisuudeksi. Tuo muotoutumisen vaihe on kiinnostava ja usein kokemuksellisin osa taiteen tekemistä. Kangasmaa on pohtinut osallistujien kanssa muun muassa polkupyöräilyn ja kierrätyksen taiteellisia mahdollisuuksia. Tällä he ovat halunneet kiinnittää huomion siihen, että taide ei ole arjesta irrallinen ilmiö.

”Olemme pyrkineet saamaan etäisyyttä arkisiin asioihin tuomalla niitä taiteen piiriin ja siten näkemään ne uudesti. Etäisyys on mahdollistanut asioiden tarkemman tutkimisen. Vaihtaessamme katseluetäisyyttä tutkittavaan kohteeseen tarkennamme huomiomme joko kohteen yksityiskohtiin tai kokonaisuuteen. Ymmärrämme katsomaamme eri tavoin riippuen siitä, näemmekö kohteen fragmentteina vai äärellisenä kokonaisuutena, sillä ne paljastavat ja todentavat eri asioita. Kokonaiskuva kertoo meille sen miltä asiat näyttävät ja yksityiskohdat puolestaan sen, kuinka asiat toimivat.’’

Näyttely avoinna 4.6.–31.7.                                                                                                  
ti–pe klo 12–17, la klo 11–16                                                            

Avajaiset 3.6. klo 17           

Suljettu juhannuksena 25.6.–26.6.

Taidekeskus KulttuuriKauppila (Kauppilantie 15, 91100 Ii)

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Tutustu myös

Näytä kaikki