Aki-Pekka Sinikoski KKAiR 3-4/2021

Maalis-huhtikuun residenssitaiteilija Aki-Pekka Sinikoski työskenteli residenssijaksollaan ääni-installaation, valokuvien ja kahden eri kirjaprojektin parissa.

Aki-Pekka Sinikoski on Helsingissä työskentelevä valokuvaaja ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten valokuvaajana sarjoistaan Finnish Teens (2011), Last Machos (2016), I Love Dogs (2020) sekä New Ghosts (2011–2058). Taiteellisissa prosesseissaan Sinikoski pyrkii vangitsemaan ajan kulumisen, mistä johtuen projektit ovat usein pitkiä ja aikaa vieviä. Hän ei etsi ratkaisevia hetkiä vaan kuvaa pikemminkin pysähtyneisyyttä näiden hetkien jälkeen.

Sinikoski on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Hänen kuviaan on ollut esillä nyt jo kolmella mantereella ja pelkästään viime vuoden aikana peräti kymmenessä näyttelyssä, mm. Barcelonassa ja Milanossa. Median taholta Sinikosken valokuvat ovat huomioineet mm. The Guardian ja Italian Vogue.

Sinikosken töitä yhdistävät usein muutoksen ja identiteetin teemat. Monialaisesti työskentelevä Sinikoski kokee ilmaisumuodon valikoituvan aina käsillä olevan työn tavoitteen ja sisällön mukaan.

Sinikoski on työskennellyt Iissä myös kahdesti aiemmin vuosina 2015 ja 2016.

“Viihdyn hyvin täällä Iissä ja KulttuuriKauppilassa. Täällä on hyvä olla. Elämä on ihanan rauhallista ja suoraa, mutta samanaikaisesti koen paikan lähes taianomaisena.”

KulttuuriKauppilan residenssijaksolla Sinikoski on työskennellyt ääni-installaation, valokuvien ja kahden eri kirjaprojektin parissa.

”Ensimmäisestä kirjaprojektista on uskoakseni tulossa jatko-osa viime vuonna julkaistulle Kuun valossa -lastenkirjalleni. Toinen kirja puolestaan liittyy New Ghosts -valokuvasarjaan, jota olemme kuvanneet yhdessä tyttäreni Astridin kanssa jo vuodesta 2011. Yhteistä valokuvasarjaamme on kuvattu eri puolilla maailmaa, myös täällä Iissä vuonna 2016, jolloin olimme residenssissä kahdestaan. KulttuuriKauppilasta on muodostunut minulle rakas paikka, josta olen löytänyt niin hengenheimolaisia kuin rauhaa kuunnella omaa itseäni. Täällä ollessani olen saanut aina paljon aikaiseksi, mutta onnistunut silti viemään omaa taiteellista työskentelyäni eteen päin, jopa kokonaan uusille poluille.”

Aki-Pekka Sinikosken residenssijaksoa on tukenut Svenska Kulturfonden.

Lue lisää Sinikosken residenssityöskentelystä

Tutustu myös

Näytä kaikki