Simon työpajalaisten reliefi sai inspiraationsa paikallisesta luonnosta

Simossa juhlistettiin joulukuussa työpajalaisten ja Lähde!-hankkeen Taidekummi Tuomon yhteisen reliefin valmistumista.

Aihetta miettiessään työryhmä päätti, että teos kuvaa jollain tavalla Simon luontoa, ja lopulta teos saikin inspiraationsa muun muassa lohen suomuista.

Yhteisöllisenä työnä syntynyt reliefi oli myös Tuomon toistaiseksi viimeinen projekti Lähde! -hankkeen Taidekummina.

Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke on ollut mielenkiintoinen matka taiteen ja hyvinvoinnin välille muotoutuvaa alueellista kenttää. Olen siinä voinut käytännön tasolla pohtia taiteen ja hyvinvoinnin välisiä suhteita. Samalla olen saanut arvokkaita kokemuksia ja toivon, että olen myös pystynyt jakamaan jotain omasta osaamisestani. Olen toiminut syksyllä Lapin puolella Simossa kunnan ylläpitämässä työpajassa. Siellä on työskennellyt intensiivisesti monitaitoinen työryhmä, jossa olen ollut taiteilijana mukana. 

Teos on abstrakti reliefi eli se ei varsinaisesti esitä mitään, mutta sen muodot ja materiaalivalinnat tulevat paikallisesta luonnosta. Teoksen teemoja ovat vedenalainen luonto, elämän synty ja ajan olemus. Olemme reliefin valmistamisen yhteydessä tutkineet muun muassa paikallisen lohikannan suomuista tapahtuvaa iänmäärittelyä ja verranneet sitä puun vuosirenkaisiin. Tietoa paikallisesta ympäristöstä on saatu niin luonnonvarakeskukselta, kuin paikallisilta kasviharrastajilta. Lopullinen teos on valmistunut sisältöjä myöten työryhmän yhteisten pohdintojen ja valintojen kautta.

Olen saanut jälleen todeta, että ihmisten yhteinen innostus voi säteillä laajalle. Vaikka teosta on valmistettu työpajalla, on sen tekeminen innostanut myös muita tahoja. Pelkästään se, että eri tahot suunnittelevat ja toimivat ruohonjuuritasolla yhdessä on arvokasta ja voimaannuttavaa. Taloudelliset kustannuksetkin jakaantuvat sekä työpanosten että hankintojen ja joskus myös lahjoitusten muodossa. Simossa olemme vastaanottaneet paikalliselta yrittäjältä harvinaisia puupahkoja. Ne ovat itsessään hienoja ja sopivia puistoon. Simon kunta on panostanut mukavasti sekä taideteoksen että toiminnallisen puiston valmistumiseen, jonka yhteyteen teos valmistuu. Myöhemmin pitäisi käynnistyä esteettömien väylien rakentaminen, kuin myös puistoon sijoittuvien muiden kohteiden valmistus. Suunnitteilla on muun muassa lisää taidetta ja grillipaikka ­– ja ­muutakin. Kuvataiteilijalle voi olla hieno kokemus, kun hän saa olla jakamassa tekijyyttä laajemman porukan kanssa. Viimeksi kun katselimme puusta valmistuvaa teostamme, yksi osallistujista totesi painokkaasti, että ’se ei ole kenenkään ja on kuitenkin meidän kaikkien.’

Hyvää jatkoa toivottaen,

Tuomo Kangasmaa

Lue lisää teoksen taustoista myös Lounais-Lapin jutusta tästä!

Tutustu myös

Näytä kaikki