moï moï kollektiivi KKAiR 9/2021

Syyskuun residenssitaiteilijat ovat tanssitaiteilijat Ella Holappa, Ella Posti ja Alina Sakko.

Syyskuun residenssitaiteilijat, tanssitaiteilijat Ella Holappa, Ella Posti ja Alina Sakko ovat osa kansainvälistä moï moï kollektiivia. Posti on Maksniemestä Kuopion ja Outokummun kautta Lontooseen päätynyt tanssitaiteilija. Tällä hetkellä Posti työskentelee Suomen ja Lontoon välillä. Holappa on syntynyt Englannissa Peterboroughissa ja on sittemmin viettänyt lapsuutensa Bangkokissa, Dubaissa ja Tuusulassa. Aikuisiällä hän on asunut Helsingissä ja Lontoossa. Tällä hetkellä Holappa työskentelee pääsääntöisesti tanssin parissa Helsingissä. Alina Sakko on lähtöisin Oulusta, josta muutti opiskelemaan Helsinkiin 16-vuotiaana. Ennen jatko-opintojaan Lontoossa hän työskenteli tanssijana Suomessa ja Virossa. Tällä hetkellä Sakko toimii freelance-tanssitaiteilijana pääosin Suomessa.

moï moï kollektiivi on taiteellinen tukiverkosto, joka sai alkunsa ystävyydestä ja yhteisestä ymmärryksestä tanssista taidemuotona. Kollektiivi koostuu seitsemästä tanssitaiteilijasta eri puolilta Eurooppaa, ja se perustettiin keväällä 2021 yhteisten opintojen aikana London Contemporary Dance Schoolissa. Yhteisen liikepraktiikan kehittämisen sijaan kollektiivin toiminta perustuu taiteelliselle yhteistyölle, joka tukee seitsemän autonomisen taiteilijan omaa työskentelyä. Ympäri Eurooppaa sijoittuneina tanssitaiteilijoina kollektiivin jäsenillä on halu navigoida laajempaa tanssinkenttää yhdessä.

Residenssijaksonsa aikana Iissä kollektiivin kolme jäsentä Holappa, Posti ja Sakko aloittavat työskentelyn uuden projektin parissa, jonka lähtökohtana on vuorovaikutus paikallisen ympäristön ja yhteisöjen kanssa. Projektia tullaan työstämään Iin lisäksi Maksniemessä sekä Outokummussa. Prosessin aikana taiteilijat haluavat tarkastella ihmisten arkirutiineja ja vuorovaikutusta ja erityisesti sitä, miten ne manifestoituvat fyysisesti esimerkiksi rytmien tai reittien kautta. Taiteellisen työskentelynsä kautta Holappa, Posti ja Sakko käsittelevät ja pyrkivät avaamaan keskustelua läsnäolosta, non-verbaalisesta kommunikaatiosta, sekä yksilön tietoisuudesta itsestään osana ympäristöä.

Residenssijakson päättää keskiviikkona 29.9. Iin keskustaan levittäytyvä esityskokonaisuus Joku paikallinen

Kuva: Inka Hyvönen

Tutustu myös

Näytä kaikki