Lähde! –hankkeen viimeiset taideprojektit on luovutettu kunnille

Lähde –hankkeen syksyn projektitaiteilijoiden soveltavan taiteen projektit ovat valmistuneet ja viimeisetkin teokset luovutettu kunnille. Syksyn aikana toteutettiin kuusi taideprojektia.

Syyskuun projektitaiteilija media- ja yhteisötaiteilija Mika Kiviniemi kokosi Simon mielenterveyskuntoutujien kanssa video- ja ääniteoksen Simonimeen. Se on taiteellinen pohdiskelma ranta-alueella heränneistä tuntemuksista, huomioista ja ideoista.
Videoteos löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=jR2-NDMOtYY

Marraskuun projektit olivat valokuvataiteilija Martu Väisäsen ja keramiikkataiteilija Talvikki Pisilän suunnittelemia

Martun vetämässä projektissa rakennettiin vanerilevyistä teos turvallisuus -teemalla IiPajan varastopuolen kanssa. Lähtökohtana oli työstää turvallisuutta elinympäristössä, mutta pian oivallettiin, että turvallisuus tarkoittaa myös turvallisuutta työskentely-ympäristössä ja luottamuksellista ilmapiiriä taiteen tekemisessä.

”Yleensä luottamuksen rakentaminen vie aikaa, mutta nyt tultiin yllättävän nopeasti tutuiksi. Se oli positiivista. Toisella kerralla otin mukaani Minimiin, joka on osoittanut kykynsä eläinavusteisessa työssä. Koiran mukaan tuominen rentoutti tunnelmaa, ja kaikilla oli helpompi osallistua teoksen tekoon. Meille syntyi hyvä yhteys, sen kautta merkityksellisiä hetkiä sekä hedelmällisiä oivalluksia, jotka toivottavasti kantavat pidemmällekin.”

Talvikki puolestaan toteutti kolme taidelähtöistä projektia; Pudasjärvellä tuetun asumisen yksikön, Ryhmäkoti Korteen kanssa teoksen ”Statement” ja Utajärven kehitysvammaisten kanssa teossarjan Hyvinvointiraitille. Utajärvellä suunniteltiin myös yhteistä olohuonetta maahanmuuttajien kanssa:

”Oli positiivista, että kaikki syttyivät eri asioista ja lähtivät niin nopeasti mukaan työhön. Maahanmuuttajilla puhuttelivat eri materiaalit, ja kehitysvammaisten kanssa nousi jopa huraa-huutoja työtä suunnitellessa.

Pudasjärvellä teimme tulevaan asumisyksikköön keraamisia teoksia sisältävän taulun.  Teos esittelee ja sopeuttaa vuoden 2023 lopulla tapahtuvaan muuttoon. Taulu valaistiin ja sijoitetaan niin, että sen sisällä maisema ja väri muuttuu. Näin he voivat pitää valoviikkoja. Taulun kehykset on rakennettu samasta Kontion hirrestä kuin tuleva rakennus, ja se on ikään kuin ylimääräinen ikkuna siinä. Kiitos Kontiolle lahjoituksesta.

Utajärven Hyvinvointiraittia kulkiessamme keksimme paikoille lauseita, ja sieltä valitsimme ison kiven: Tässä minä lepään ja kivellä istun. Istutimme kivelle verkosta rakennetun täysikokoisen ihmisen, joka voidaan pukea vuodenaikojen mukaan – kesällä sammaleella ja talvella vaikkapa lumella. Toinen teos oli kirjailtu kangas, joka nousi lauseesta: Tuuli soittaa.

Maahanmuuttajien kanssa lähdimme pohtimaan yhteistä olohuonetta oman tilan kautta, ja näitä he käsittelivät kollaasin keinoin. Työskennellessä nousi tärkeäksi, että tila on avoin kaikille ja kaikkina aikoina. Tilaa tulisi olla myös liikkeelle ja tanssille. Kahvi on yhdistävä tekijä ja sen tuoksu saisi leijailla olohuoneessa.

Tunnen, että tekijät tunsivat projektit omikseen, ja näiden kautta vahvistui jonkinlainen kotiseuturakkauskin. Sitä kautta ajattelen niiden olleen hyväksi myös heidän itsetunnolleen.”

Tutustu myös

Näytä kaikki