KK AiR 8/2018 Brenda Petays

Kanadalainen kuvataiteilija Brenda Petays elokuussa KulttuuriKauppilan taiteilijaresidenssissä!

Taiteilija Brenda Petays työskentelee maalaamisen, piirtämisen, installaatioiden ja esittävän taiteen parissa, joihin liittyy läheisesti kehon, ajan, tilan ja toiminnan tutkiminen kussakin meneillään olevassa projektissa.

Hän on suomalaista syntyperää oleva kanadalainen. Suomalaiset sukujuuret kiehtovat häntä, mutta samalla myös hämmentävät ja haastavat. Mitä hänen esi-isänsä haluavat hänen tekevän? Mitä he haluavat hänen luovan? Hän kasvoi Uuden Suomen alueella Kaakkois-Saskatchewanissa, jossa asui hänen vanhempiensa ja isovanhempiensa kaltaisia maanviljelijöinä toimivia suomalaisia siirtolaisia. Hiljattain hän purki serkkujensa kanssa perinteisen siirtolaisten hirsitalon Uuden Suomen alueella ja toimitti sen jälleen rakennettavaksi Suomen Siirtolaismuseoon Peräseinäjoelle.

Hän tuntee olevansa suomalainen, olematta sitä kuitenkaan…

Residenssioleskelunsa aikana hänellä on tarkoitus tarkastella ”suomalaiseksi tulemista” ja muodostaa näistä ajatuksista kuvia ja esineitä. Hän aikoo käyttää materiaalina jäätä, koivun tuohta, kiviä ja muita orgaanisia materiaaleja. Luonto ja kasvatus kiistelevät keskenään ihmisen käytöksessä, jota määrittää myös ympäristö ja geenit. Residenssioleskelunsa loppupuolella hän järjestää näyttelyn.

Brenda Petays. Kuva: Jaani Föhr

Tutustu myös

Näytä kaikki