KANSAINVÄLISESSÄ ART II BIENNAALISSA NÄYTTÄYTYVÄT VEDEN MONET MUODOT

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla (4.-10.6.2018) Art Ii Biennaalissa (AIB) Iissä nähdään monimuotoisesti nykytaidetta nimekkäiltä kansainvälisiltä ja kotimaisilta nykytaiteilijoilta. Tänä vuonna biennaalin taideteoksissa ja oheisohjelmassa syvennytään veden eri olomuotoihin ja merkityksiin kuten veteen kaiken elämän peruselementtinä tai toisaalta kulttuurien välisenä rajapintana.

Viikon mittaiseksi nykytaidefestivaaliksi laajentunut AIB2018 tuo Iihin multimediataidetta, performansseja, keskusteluja, interaktiivisia teoksia ja työpajoja. Teoksissa lähestytään aihetta neljästä teemallisesta tulokulmasta: vesi elämän peruselementtinä, ilmastonmuutos ja muut ekologiset haasteet, veteen liittyvät rituaalit sekä työskentely ei-inhimillisen kanssa. Tänä vuonna keskiössä ovat prosesseihin perustuvat, osallistavat teokset sekä Iuliia Rokinan (RUS) ja Vera Gobulevan (RUS) mittava Iin kunnantalon pihaan toteutettu Drop of Water -teos. Festivaalitunnelmaan on virittäydytty kevään mittaan monipuolisen ennakko-ohjelman kautta.

 

Art Ii Biennaalin konseptin aktiivinen kehitystyö näkyy konkreettisesti jo tämän vuoden festivaalilla: usean fyysisen teoksen sijaan toteutetaan yksi suurempi pysyvä teos, jonka ympärille rakennetaan prosessipohjaista, osallistavaa ohjelmaa kuten performansseja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Kuntaorganisaation sisäistä yhteistoimintaa sekä alueellista, valtakunnallista ja kansainvälistä yhteistyötä on kehitetty entisestään ja kumppanuuksia on rakennettu ja vahvistettu. Taiteilijat valitaan sekä kutsumenettelyllä että kansainvälisellä avoimella haulla. Kuudennen Art Ii Biennaalin kuraattorityöryhmään kuuluvat Anastasia Patsey (Pietarin Nonconformist Art -museon ja Pietarin taiteilijaresidenssiohjelman johtaja), Antti Tenetz (Taiteen edistämiskeskuksen biotaiteen läänintaiteilija) sekä Merja Briñón (AIB18:n taiteellinen johtaja).

 

Tämän vuoden biennaaliohjelmassa painottuva prosessipohjaisuus ja osallistavuus näyttäytyvät esimerkiksi Andréa Stanislavin (USA) ja Dean Lozowin (USA) festivaaliviikon maanantaista lauantaihin jatkuvassa performanssiteoksessa: taiteilijat kiertelevät päivisin kävellen Iin keskustassa jakaen vaatteisiinsa kiinnitettyjä peilirintamerkkejä yksi kerrallaan vastaantulijoille. Vastalahjaksi he ottavat rintamerkin vastaanottajasta valokuvan. Nämä kerätyt valokuvat muuntuvat taiteilijoiden käsissä muotokuvanapeiksi, jotka jatkavat matkaansa heidän vaatteissaan peilirintamerkkien tilalla. Osana teosta toimittaja Angelina Davydova (RUS) kyselee vastaantulijoilta huomioita ilmastoon liittyvistä muutoksista Iissä. Näistä kysymyksistä ja vastauksista syntyy teoksen audioelementti. Näin teos, Reflect Ii, leviää ympäri yhteisöä ja toisaalta myös muodostuu sen avustuksella.

 

Kuva- ja performanssitaiteilija Laurel Jay Carpenterin (GBR) ja performanssitaiteilija Teresa Longvan (NOR) Thirst puolestaan ottaa kantaa kysymyksiin naisten historiasta ja toisaalta tutkii nykyistä maailmanlaajuista vesikriisiä. Thirst esitetään festivaaliviikon perjantaina klo 11-19 Monitoimitalo Nätteporin rannassa. Teosta voi halutessaan seurata vain hetken, tai viipyä pidemmän aikaa.

 

Nätteporin rantaan rakentuu myös biennaalin ainoa pysyvä taideteos, Iuliia Rokinan (RUS) ja Vera Golubevan (RUS) Drop of Water. Teos koostuu yli sadasta sinertävästä lasielementistä, jotka heijastavat valoa, veden olemusta imitoiden. Vesi on maapallomme yleisin elementti mutta samalla niukka ja himoittu. Se on mystinen ja sisältää parantavia voimia. Drop of Water käsittelee kaikkia näitä ulottuvuuksia.

Art Ii biennaali käsittelee ajankohtaisia teemoja, osallistuu julkiseen keskusteluun taiteen keinoin ja yhdistää kulttuuriperinnön ja nykytaiteen ilmiöitä. Lisäksi keskeistä on paikallisen yhteisön ja kansainvälisten taidealan ammattilaisten kohtaamisten mahdollistaminen yhteisöllisen toiminnan avulla. Biennaalin paikkasidonnaiset teokset sijoitetaan pääosin Iin ympäristötaidepuistoon sekä Iin kuntakeskuksen alueelle. Teosten syntyyn vaikuttavat ajalliset, paikalliset ja kulttuuriset olosuhteet. Yksi koko tapahtuman keskeisistä arvoista on kestävä kehitys niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin.

Biennaalia juhlistetaan perjantaina 8.6. klo 17-18 kaikille avoimessa pääjuhlassa Monitoimitalo Nätteporin pihalla, aivan keskeisten esityspaikkojen läheisyydessä. Oulusta järjestetään pääjuhlaan AIB18-bussikuljetus, joka lähtee Oulun kaupungintalon edestä klo 15.30. Ilmoittaudu maksuttomaan bussikuljetukseen: tm@galleriaharmaja.fi.

 

Oheisen kuvan kuvateksti:
Laurel Jay Carpenterin (GBR) ja Teresa Longvan (NOR) teos Thirst ottaa kantaa kysymyksiin naisten historiasta ja tutkii nykyistä maailmanlaajuista vesikriisiä.

Lisätiedot
Merja Briñón
toiminnanjohtaja, Taidekeskus KulttuuriKauppila / taiteellinen johtaja, Art Ii biennaali
p. 050 395 0313
merja.brinon@ii.fi
www.artii.fi

 

Tutustu myös

Näytä kaikki