Johanna Ruotsalainen & Simi Susanna Ruotsalainen: I Am a Living Being // Anne Yoncha: Re:Peat III | 11.6.–4.7.2020

Taidekeskus KulttuuriKauppilassa nähdään kesällä osana Art Ii Biennaalia Johanna Ruotsalaisen ja Simi Susanna Ruotsalaisen videoinstallaatio I Am a Living Being sekä Anne Yonchan teoksia sarjasta Re:Peat III.

Anne Yoncha: Re:Peat III

Re:Peat III on sarja teoksia, jotka syntyivät taiteilija Anne Yonchan ja Luken tutkijoiden Oili Tarvaisen, Anne Tolvasen ja Anna-Liisa Välimaan tiede-taideyhteistyön tuloksena. Työt taltioivat Yonchan havaintoja pitkäaikaisen tutkimusyhteistyön ajalta, ja korostavat turvesuon kerroksellista ja monimutkaista rakennetta sekä siellä esiintyvien kasvustojen suhdetta toisiinsa. Työt kuvaavat esimerkiksi rahkasammallissa läheltä havaittavaa lihaksenomaista rakennetta kontrastina turpeen tuhkan hiekkamaiseen rakenteeseen, joka syntyy teollisena sivutuotteena poltettaessa turvetta polttoaineena ja maata neutralisoidessa. Teoksissa näkyvät värit on luotu esimerkiksi sekoittamalla turpeen tuhkaa akryyliväreihin.

Anne Yoncha on yhdysvaltalainen kuvataiteilija, joka työskenteli Fulbright-stipendiaattina Luonnonvarakeskuksessa vanhojen turvekaivantojen yhteydessä Oulun alueella. Taiteellisessa työskentelyssään Yoncha yhdistelee digitaalista tunnusteluteknologiaa, kuten biodatasonifikaatioita, sekä esimerkiksi paikallisesta kasvimateriasta tuotetulla musteella maalaamista osana perinteisiä analogisia prosesseja. Yoncha valmistui taiteen maisteriksi Montanan yliopistosta vuonna 2019, ja ensi syksynä hän aloittaa työt East Central –yliopiston taideyksikön apulaisprofessorina.

Johanna Ruotsalainen & Simi Ruotsalainen: I Am a Living Being

I Am a Living Being on Simi Susanna Ruotsalaisen ja Johanna Ruotsalaisen toteuttama videoinstallaatio. Teos koostuu animoiduista ihmismäisistä kasvonpiirteistä, jotka maa-ainekseen heijastettuna muodostavat kuvitteellisen maan muotokuvan. Teoksen maa puhuu omista ja kaikkien maahan liittyvien olentojen oikeuksista. Puhe pohjautuu ”Äiti maan oikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen”. Antamalla maalle ihmismäiset kasvot taiteilijat painottavat luonnon asemaa ja havainnollistavat maan oikeutta olemassaoloon ilman riistoa ihmisten ja eläinten tavoin. Onko helpompaa hyväksyä näiden oikeuksien olemassaolo, jos ne näyttävät meiltä ja puhuvat meidän kieltämme?

Johanna Ruotsalainen on muusikko, kuvataiteilija ja musiikin luennoitsija Oulun ammattikorkeakoulussa. Viime vuosina hän on osallistunut moniin kansainvälisiin tapahtumiin kutsuttuna taiteilijana ja tehnyt yhteistyötä arvostettujen nykytaiteen esiintyjien kanssa. Simi Susanna Ruotsalainen on rovaniemeläinen mediataiteilija, itsenäinen elokuvantekijä sekä valokuvaaja. Hän työskentelee pääasiassa videotaiteen parissa yhdistellen valokuvausta ja piirtoanimaatiota. Ruotsalaisen työt keskittyvät usein pohjoisiin ja arktisiin alueisiin, ympäristökysymyksiin sekä feminismiin.


Teokset nähtävissä Taidekeskus KulttuuriKauppilassa 

11.6.-14.6.2020
to-pe 11-17
la-su 11-15

16.6.-4.7.2020
ti-pe 12-16
la 11-15
Suljettu su-ma ja juhannuksena 19.6.-20.6.

Osoite: KulttuuriKauppila, Kauppilantie 15, 91100 Ii
Vapaa pääsy!

Tutustu myös

Näytä kaikki