Ilmastoaktivismia Iissä uuden vuoden kunniaksi 

Sonja Salomäki ja Eero Hyytiäinen olivat Taidekeskus KulttuuriKauppilan ensimmäiset residenssitaiteilijat vuonna 2021.

Sonjan ja Eeron työskentelyssä on vahva taideaktivismin painotus ja he haluavat ottaa taiteellaan kantaa ilmastonmuutokseen ja lajien uhanalaisuuteen. Iissä Sonja ja Eero totetuttivat Greta Thunbergin hengessä performanssin, joka rekonstruoi muutamia ikonisia kuvia vuoren valloituksesta. Esitys laittaa katsojan pohtimaan tietä, jolla ihmiskunta on ja mitä yksittäinen ihminen voi tehdä vaikuttaakseen kehityksen suuntaan.

Sonja Salomäki työskenteli Iissä ilmastoteemaisen väitöskirjatutkimuksensa parissa. “Halusin nimenomaan Iihin koska tunnen kunnan ilmastomaineen ja pystyin täällä pohtimaan tutkimukseni teemoja. Tapasin paikallisia ilmastoaktiiveja ja perehdyin tarkemmin Iin ilmastotyöhön.”

Sonja asuu ja työskentelee Helsingissä. Osana väitöskirjatukimustaan hän tarkastelee ideoimansa “Ilmastokanava” -teoksen toimintaa ja mahdollisuuksia yhteiskunnallisena keskustelualustana.

Eero Hyytiäinen on teollinen muotoilija, joka on urallaan toiminut niin lääkintäteollisuuden kuin taidetuotannonkin parissa. Iissä Eero toteutti Sonjan kanssa yhteistyössä ilmastoperformanssin. Hän tuottaa ilmastoprojektin tekniset materiaalit ja valokuvaa projektin etenemistä. “Sonjan taideperformanssit ovat tulleet tutuksi sekä yleisönä että osallistujana. Olen mukana ideoinnissa, materiaalien kehityksessä, dokumentoinnissa sekä myös esiintyjänä.”

Haku KulttuuriKauppilan residenssijaksoille vuodelle 2021 on avoinna! Tänä vuonna haku jatkuva, ja hakijoille ilmoitetaan valinnoista kahden kuukauden sisään hakemuksen lähettämisestä. Lue lisää ja hae tästä

Tutustu myös

Näytä kaikki