Iin ympäristötaidepuistoon nousee lumiveistos

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperän lumiveistos nousee Iin Ympäristötaidepuistoon, jo kolmatta kertaa toteutetun taideluistelupolun yhteyteen. Lumiveistos näkyy E75-tielle ja ilahduttaa näin myös pohjoiseen matkaavia talvilomailijoita

”Teoksen mallina on hallin pääkallo. Sain sen ja norpan kallon lainaksi Oulun yliopistolta”, Tiina Vehkaperä kertoo, ”Tein ensin piirroksia ja pienoismallin teoksesta, ja siitä työstin oman taiteellisen näkemykseni hallista”.  

Idean aiheeseen Vehkaperä sai kollegansa kuvanveistäjä Sanna Koiviston norppaveistoksesta, joka kurkistaa Ympäristötaidepuiston viereisestä vesistöstä: ”Sannan teos on esillä kesäisin. Mietin, että kun talvella puistossa on luistelurata ja niin sanotut pääkallokelit, niin veistokseni voisi olla hallin pääkallo.” Kaltto-niminen veistos kiinnostaa aikuisia, mutta erityisesti lapsista se on jännittävä kohde koulumatkalla.  

Lumiveistoksen tekeminen on suuri urakka. Se vaatii sopivat kelit ja pakkaslunta, muotin ja traktorin. ”Vaihtelevat säät tekivät tästä veistoksesta haastavan – välillä oli pakkasta -25 astetta, toisena hetkenä plussakelit”, Vehkaperä kuvailee projektia, ”Osa työn kiinnostavuutta on se, että saan myös rakentaa itse sopivia työkaluja. Tässä projektissa käytin lisäksi valmiita työkaluja, kuten metallisahaa, petkelettä ja raastimia.”  

Tiina Vehkaperä on palkittu ja tunnustettu kellolainen kuvanveistäjä, joka laajentaa työtään ympäristö-, performanssi- ja valotaiteeseen.   

Veistos on esillä niin kauan kuin säitä riittää, mutta vähintään maaliskuun loppuun. Taidekeskus KulttuuriKauppilan tuottaman teoksen toteutuksessa olivat mukana Iipaja ja Iin kunnan yhdyskuntapalvelut.  

Yleisölle avoin teoksen julkistustilaisuus pidetään maanantaina 27.2. kello 14 Iin Ympäristötaidepuistossa, Pappilantie 16. 

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä. Kuvaaja: Jaani Föhr.
Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä. Kuvaaja: Jaani Föhr.

Tutustu myös

Näytä kaikki