Hilman hymy, erakon tarina ja omakuva kutoen!

Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeen syksyn 2018 sosiaalisen taiteen residenssitoiminta huipentuu Tilan kasvot ja Radio Ii -teosten julkaisuihin, ikkunanäyttelyyn ja miniseminaariin!
Pudasjärvellä työskennellyt residenssitaiteilija Miia Kettunen on yhdessä Osviitan päivätoimintakeskuksen ja Ruskapirtin kotipalveluiden kanssa ideoinut sekä toteuttanut julkitilateokset Tilan kasvot -teemalla. Puidksen monoliitit ja Hilma -teosten paikoiksi ovat valikoituneet pudasjärveläisten arkeen iloa ja virkistystä tarjoavat kirjasto ja virkistysuimala Puikkari! Teokset ovat saaneet alkunsa tilalle tai Pudasjärvelle ominaisen asian tai kokemuksen kuvaamisesta ja ne on valmistettu pääosin kierrätysmateriaaleista. Teosten julkistus tapahtuu keskiviikkona 12.12., kirjastossa klo 12.00 ja Puikkarilla klo 13.00. Vapaa pääsy!
Ääni- ja esitystaiteilija Jaap Klevering on toteuttanut Iissä mielenterveyskuntoutujien kanssa Radion Iin, itse rakennetun matkalaukkuradion, johon on koottu radio-ohjelmia osallistujien luomista äänimateriaaleista. Mukana on mm. pianomusiikkia ja tunnelmia rokotusjonosta ja erakoksi itsensä mieltävän henkilön pohdintoja. Radio Ii -teos julkistetaan osana Iin mielenterveystyön joulujuhlaa keskiviikkona 12.12. Jatkossa radio kiertää muun muassa Oulunkaaren sote-yksiköissä ja ihmisten kodeissa kuunneltavana.
Utajärvellä residenssitoimintaa tutkineen ”kiertävän kutojan” Marja-Liisa Vornen yhdessä maahanmuuttajien ja taidekoululaisten kanssa toteuttamia loimimaalauksia on nähtävänä Utajärven torin laidalla ikkunanäyttelyssä vielä joulunalusviikolle saakka! Marja-Liisa Vorne tarkasteli vierailunsa aikana Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa kehitettävää Sosiaalisen taiteen residenssitoimintaa Lapin yliopistoon tekemäänsä graduansa varten.
Sosiaalisen taiteen residenssijaksot ovat osoittaneet, että taiteilija ja taideprosessit eivät yksin tuo hyvinvointia, mutta ne voivat avata uusia näkökulmia ja polkuja jo olemassa oleviin tai kokonaan uusiin palveluihin. Ääniä ja kasvoja! -miniseminaarissa taiteilijat Jaap Klevering ja Miia Kettunen kertovat kokemuksiaan sosiaalisen taiteen residenssijaksoista osana mielenterveyspalveluja. Lisäksi kuullaan Utajärvellä residenssitoimintaa tutkineen Marja-Liisa Vornen sekä henkilöstön kokemuksia Pudasjärveltä ja Iistä. Seminaarissa pohditaan, millaisia yhteistyön ja jatkotoiminnan mahdollisuuksia residenssitoiminta tarjoaa sote-palveluille.
Seminaari järjestetään Iissä KulttuuriKauppilassa torstaina 13.12. klo 12-15. Tilaisuus on suunnattu erityisesti mielenterveystyön parissa toimiville sote-ammattilaisille, mutta se on avoin myös muille mielenterveyskuntoutujien kanssa työskenteleville sekä residenssitoiminnasta kiinnostuneille henkilöille kuten taiteilijoille ja kuntien edustajille.
Sosiaalisen taiteen residenssiohjelma eli KK Artist in Community täydentää Taidekeskus KulttuuriKauppilan olemassaolevaa residenssitoimintaa yhdistäen taiteen ammattilaisten liikkuvuuden sote-toimintaan. Residenssitoiminta Oulunkaaren alueella jatkuu keväällä 2019 uusien kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden kanssa.
Lisätietoja: projektipäällikkö Taija Sailio, 040 707 1403, taija.sailio@oulunkaari.com
Lähde! Taiteesta voimaa arkeen –hanke tuo taiteen osaksi sote-palveluja ja taiteilijoita työskentelemään yhdessä kehitysvammaisten, maahanmuuttajien, mielenterveyskuntoutujien ja työttömien nuorten kanssa Iin, Simon, Vaalan, Utajärven ja Pudasjärven alueella. Kolmivuotisen ESR-hankkeen tavoitteena on kehittää taiteen ja kulttuurin keinoin yksilöllisiä työllistymispolkuja ja hyvinvointia tukevia ympäristöjä sekä hyvinvointiresidenssin malli. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta, Oulunkaaren kuntayhtymä sekä Iin kunnan Ii-instituutti liikelaitoksen Taidekeskus KulttuuriKauppila. Oulunkaaren kuntayhtymä toimii hankkeen päätoteuttajana ja osatoteuttajana Taidekeskus KulttuuriKauppila. Hanke toimii 2/17-2/20.
Jaap Klevering 4.12.2018 Myötätuulessa Matkalaukkuradion kanssa. Kuvaaja Jaani Föhr.
Matkalaukkuradio saa kylkeensä "tarroja" kertomaan tehdyistä ja tulevista matkoista. Kuvaaja Jaani Föhr.
Pudiksen monoliitit -teos työn alla Osviitassa. Kuvaaja Miia Kettunen

Tutustu myös

Näytä kaikki