Asuloistoa Utajärvellä | Lähde! -hanke

Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeen Taidekummi Tuomo Kangasmaa työskenteli syksyllä 2020 kehitysvammaisten päivätyökeskuksessa Utajärvellä.

Kuvataiteilija, Taidekummi Tuomo Kangasmaa

Olen Oulussa asuva kuvataiteilija ja tulin Lähde! -hankkeeseen syyskuussa 2020. Aloitin työn Utajärvellä Taidekummina kehitysvammaisten päivätyökeskuksessa.

Päivätyökeskus oli minulle entuudestaan tuttu paikka, joten työskentely lähti liikkeelle mutkattomasti. Ehdotin taideprojektia, johon tiesin meillä yhdessä löytyvän osaamista. Jokainen osallistuja sai suunnitella ja toteuttaa itselleen asun tai asukokonaisuuden haluamallaan tavalla.

Ehdotin taideprojektia, johon tiesin meillä yhdessä löytyvän osaamista.

Erilaisia luomuksia alkoikin syntymään – kravatti, puku, takki. Osa asuista tehtiin alusta asti, valitsemalla ensin kankaat ja tekemällä niihin kaavat. Osa asuista syntyi tuunaamalla kierrätysvaatteita. Kankaita saatettiin myös värjätä halutun näköiseksi. Kuvasimme asuja ja niiden valmistusta. Tekijät saivat toimia malleina omille asuilleen.

Asujen ympärille on suunnitteilla myös disko ja näyttely, vaikka liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat hieman hidastaneet etenemistä. Toivottavasti pääsemme diskoilemaan pian.

Juttu on julkaistu alun perin LähdeLehdessä. Puolivuosittain ilmestyvä, erityisryhmille suunnattu LähdeLehti välittää Lähde! -hankkeen taideterveisiä Oulunkaaren eri kuntiin ja yksiköihin.

Utajärven asuloistoa: Leena Parkkinen, Tuula Lämsä ja Markku Heikkinen. Kuva: Tuomo Kangasmaa

Tutustu myös

Näytä kaikki