Antti J. Leinosen töissä yhdistyvät rauhallinen asioiden seuraaminen ja humoristiset tilanteet

KulttuuriKauppilan kotitaiteilija, kuvajournalisti ja valokuvataiteilija Antti J. Leinonen on palkittu vuoden 2020 kuvajournalistina.

Iiläinen Antti J. Leinonen on työskennellyt vapaana valokuvaajana ja videokuvaajana vuodesta 2002 lähtien. Hän on työskennellyt useille niin valtakunnallisille kuin ulkomaisille tv-kanaville ja sanomalehdille. Toimeksiantojen ohella Leinonen on omistautunut omille projekteilleen.

Leinonen palkittiin vuoden 2020 Kuvajournalismi -kilpailussa sekä vuoden kuvajournalistina, että vuoden henkilökuvasta. Leinosen palkitun kuvasarjan tuomaristo kuvaa olevan vahvasti ja koskettavasti läsnä ajankohtaisissa ilmiöissä: ’’Kuvissa ihmisten elinympäristö on vahvasti esillä. Kuvaaja on seurannut intensiteetillä vuoden tapahtumia ja huomioinut eri ikäryhmiä ja alueitakin. Kuvasarjassa yhdistyvät rauhallinen asioiden seuraaminen ja välillä humoristiset tilanteet.”

Leinonen navigoi usein työskentelyssään valokuvataiteen ja dokumentarismin rajapinnoilla. Esimerkiksi Perämeren kalastajista kertovan, KulttuuriKauppilassa kesällä 2019 nähdyn dokumentaarisen Last Man Fishing -valokuvaprojektin lähtökohta oli alun perin journalistinen. Matkan varrella visuaalinen kieli lipui kuitenkin kohti poeettisempaa ja ajattomampaa kuvailmaisua reportaasimaisuuden sijaan.

Myös paikallisuus on vahvasti läsnä Iissä asuvan ja työskentelevän Leinosen kuvissa. Leinonen on rakentanut uraansa menestyksekkäästi Pohjois-Pohjanmaalta käsin.

’’En ole lähtenyt Helsinkiin, vaan olen aina tehnyt tätä hommaa täältä Iistä käsin. Täytyyhän sitä tietenkin verkostoitua ja tehdä töitä sen eteen, mutta ei sille ole estettä. Täältä voi lähteä aivan samalla tavalla maailmalle kuin mistä tahansa muualtakin’’, Leinonen toteaa.

Parhaillaan Leinonen työstää Michiganin yläniemimaan suomalaissiirtolaisuutta käsittelevää dokumentaarista valokuvaprojektia, josta otteita nähtiin myös palkitussa kuvasarjassa.

Leinonen on yksi Taidekeskus KulttuuriKauppilan kotitaiteilijoista, KulttuuriKauppilan Ii ry:n hallituksen jäsen ja Valto Pernu Photo Marathonin taiteellinen johtaja. Leinosen yksityisnäyttelyitä on nähty Suomessa ja Norjassa, ja hänen teoksiaan on ollut esillä myös Tukholman Fotografiskassa. Koulutukseltaan Leinonen on medianomi (AMK).

Tutustu palkittuun kuvasarjaan täältä ja vuoden henkilökuvaan täältä.

Lue lisää Leinosen työstä:

www.anttileinonen.com

Journalisti

Kaleva

Lapin Kansa

Yle Areena (video)

Yle 

Kuva: Inka Hyvönen

Tutustu myös

Näytä kaikki