Kuolema on elämää?
Kuolema on elämää? -hankkeessa tutkittiin kuolemaa eri näkökulmista ja kysyttiin voiko taiteen avulla ylittää näitä ajallisia rajoja ja tuoda menneisyyden ihmisen lähemmäs nykyihmistä, samalla purkaen kuolemaan liittyviä myyttejä ja kuolemaa tabuna?
Hanke lisäsi tietoisuutta kuolemasta, kuoleman merkityksestä ja kuoleman kulttuurihistoriallisista taustoista. Lisäksi tavoitteena oli herättää keskustelua kuolemasta: miten nykyihmisen kuolemanpelkoa voidaan lievittää ja miten voisimme suhtautua arkipäiväisemmin kuolemaan? Hanke sisälsi kolme työpajaa sekä näyttelyn Iin kotiseutumuseossa ja Teatteri Quo Vadiksen Rituaaliluento-esityksen.
Työpajat järjestettiin maalis-huhtikuussa 2017 Taidekeskus KulttuuriKauppilassa. Ensimmäisessä työpajassa kerättiin ja kerrottiin kevyellä otteella uusia iiläisiä kummitusjuttuja, keskusteltiin teatteriharjoituksissa kuolleiden kanssa sekä mietittiin ihmisen elinkaarta kuvataiteen keinoin. Toisessa työpajassa pohdittiin mitä meistä jää jälkeen ja miten tulevaisuuden arkeologit mahtavat tätä kaikkea tulkita? Lisäksi mietittiin mitä muuta kuin materiaa meistä jää sekä tuunattiin pienoisarkkuja erilaisilla ympäristön tarjoamilla materiaaleilla.
Kolmannessa työpajassa osallistujat tutustutettiin Iin Haminasta löytyneisiin luihin, sekä siihen, mitä ja miten luiden perusteella voidaan menneisyyden ihmisen elämästä tulkita.
Kuolema on elämää -projekti huipentui kesäkuussa 2017 Huilingin lavalla pidettyyn tapahtumaan, johon Teatteri Quo Vadis toi spektaakkelinsa. Samana päivänä Iin kotiseutumuseossa avattiin nykytaidetta ja kulttuurihistoriaa yhdistävä kuolemaa käsittelevä näyttely. Hankkeen toteuttivat ohjaaja Otso Kautto, kuvataiteen professori Jaana Erkkilä, museotyöntekijä/tuottaja Hanna Puolakka, filosofian tohtori Sirpa Niinimäki sekä kulttuurivastaava/kuvataiteilija Merja Briñón. Hankkeen tuottivat yhteistyössä Iin kunta ja Taidekeskus KulttuuriKauppila ja se oli osa Iin kunnan Suomi100 -ohjelmistoa.
Katso myös
Kansainvälinen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle (KRIPA) 2020-2022
Pohjois-Pohjanmaalla alkaa ainutlaatuinen hanke, jossa luodaan uudenlaista liiketoimintaa ja yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalle. Hankkeessa luodaan Pohjois-Pohjanmaalle kansainvälisen residenssitoiminnan arktinen keskittymä.
Lähde! Taiteesta osallisuutta 2020-2023 (ESR)
Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke (2020–2023) tarjoaa heikoimmassa asemassa oleville henkilöille mahdollisuuden osallisuuteen ja kulttuuriseen hyvinvointiin heidän työ- ja toimintakykynsä sekä hyvinvointinsa edistämiseksi.
North AiR
Kuuden suomalaisen ja skotlantilaisen organisaation yhteinen North AiR: Expanding Entanglements -residenssiohjelma pyrkii määrittämään uudelleen perinteisiä taiteilijavaihtomalleja ja kyseenalaistamaan taiteilijaresidenssien roolia ilmaston murroksen aikana.
Lähde! Taiteesta voimaa arkeen 2017–2020 (ESR)
Onnistumisen iloa, osallisuuden kokemuksia sekä tukea hyvinvointiin ja mielekkääseen elämään – Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa luotiin toimintamalleja, jotka tukevat taiteen hyvinvointia edistävää käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Loistava Pohjois-Pohjanmaa
Taiteen edistämiskeskuksen tuottama Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue vei paikkasidonnaista valotaidetta maakunnan kyliin ja kaupunkeihin. Kiertue koostui kymmenestä eri teoksesta kymmenessä eri kunnassa ja kaupungissa. Jokaisella paikkakunnalla teoksessa oli kaksi erillistä osaa.
Endless Summer
Endless Summer oli helsinkiläisen Aki-Pekka Sinikosken projekti, joka esitteli valokuvan keinoin suomalaista sodanjälkeistä sukupolvea.
Uuden Iin Sanomat
Kesän 2017 aikana Touko Hujanen toteutti yhteisöllisen sanomalehtiteoksen Uuden Iin Sanomat, joka julkaistiin Valto Pernu Photo Marathonin gaalassa elokuussa.