Kansainvälinen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle (KRIPA) 2020-2022
Pohjois-Pohjanmaalla alkaa ainutlaatuinen hanke, jossa luodaan uudenlaista liiketoimintaa ja yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalle. Hankkeessa luodaan Pohjois-Pohjanmaalle kansainvälisen residenssitoiminnan arktinen keskittymä.
Kansainvälinen residenssien innovaatioverkosto Pohjois-Pohjanmaalle (KRIPA) -hankkeessa maakunnan residenssitoimijat, resurssit ja voimavarat kootaan yhteen ja käynnistetään sektori- ja toimialarajat ylittävä yhteistyö maaseutuelinkeinojen sekä julkisen ja kolmannen sektorin kanssa. Hankkeessa kartoitetaan residenssitoiminnan strategisia yhteistyömahdollisuuksia ja kumppanuuksia sekä pilotoidaan residenssien välittäjäliiketoimintaa mm. matkailussa, taiteilijoiden työllistämisessä sekä taiteen ja tieteen yhteistyöhankkeissa.
Hankkeessa on vahva kansainvälinen ulottuvuus ja sen pitkän tähtäimen tavoitteena on avata maailmanlaajuisen taiteilijaresidenssien yhteistyöjärjestön ResArtisin arktinen toimisto Iin kuntaan ja siten avata kansainvälisille taidetoimijoille portti pohjoiseen. Arktinen toimisto edistää myös merkittävästi Pohjois-Pohjanmaan residenssien kansainvälistä toimintaa ja nostaa ne globaalin näkyvyyden ja yhteistyön piiriin.
Toiminnan kehittäminen perustuu maaseutumaisen ympäristön vetovoimalle ja luovien alojen potentiaalin kasvattamiselle Pohjois-Pohjanmaalla. Innovaatioverkoston tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimintakenttää tukevia rakenteita alueella ja lisätä toimijoiden osaamista kansainvälisellä taidekentällä. KRIPA -hanke perustuu aiemmin laadittuun Pohjois-Pohjanmaan taiteilijaresidenssien kehittämissuunnitelmaan, jossa olivat mukana lähes kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja joka toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.
Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota globaalin tilanteen kehittymiseen ja ekologisuuden näkökohtiin ja sen kansainvälistä ulottuvuutta rakennetaan kestävällä tavalla.
Hanketta rahoittaa ELY-keskus / EU:n Maaseuturahasto ja se liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan. Hankkeen toteuttajia ovat Iin kunta, Raahen kaupunki sekä Kuusamo-opiston kannatusyhdistys ry.
Yhteystiedot
Projektipäällikkö, vastaava kulttuurituottaja
Jetta Huttunen
Puh. +358503950313
Email: jetta.huttunen@ii.fi

Katso myös
Lähde! Taiteesta osallisuutta 2020-2023 (ESR)
Lähde! Taiteesta osallisuutta -hanke (2020–2023) tarjoaa heikoimmassa asemassa oleville henkilöille mahdollisuuden osallisuuteen ja kulttuuriseen hyvinvointiin heidän työ- ja toimintakykynsä sekä hyvinvointinsa edistämiseksi.
North AiR
Kuuden suomalaisen ja skotlantilaisen organisaation yhteinen North AiR: Expanding Entanglements -residenssiohjelma pyrkii määrittämään uudelleen perinteisiä taiteilijavaihtomalleja ja kyseenalaistamaan taiteilijaresidenssien roolia ilmaston murroksen aikana.
Lähde! Taiteesta voimaa arkeen 2017–2020 (ESR)
Onnistumisen iloa, osallisuuden kokemuksia sekä tukea hyvinvointiin ja mielekkääseen elämään – Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa luotiin toimintamalleja, jotka tukevat taiteen hyvinvointia edistävää käyttöä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Kuolema on elämää?
Kuolema on elämää? -hankkeessa tutkittiin kuolemaa eri näkökulmista ja kysyttiin voiko taiteen avulla ylittää näitä ajallisia rajoja ja tuoda menneisyyden ihmisen lähemmäs nykyihmistä, samalla purkaen kuolemaan liittyviä myyttejä ja kuolemaa tabuna?
Loistava Pohjois-Pohjanmaa
Taiteen edistämiskeskuksen tuottama Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue vei paikkasidonnaista valotaidetta maakunnan kyliin ja kaupunkeihin. Kiertue koostui kymmenestä eri teoksesta kymmenessä eri kunnassa ja kaupungissa. Jokaisella paikkakunnalla teoksessa oli kaksi erillistä osaa.
Endless Summer
Endless Summer oli helsinkiläisen Aki-Pekka Sinikosken projekti, joka esitteli valokuvan keinoin suomalaista sodanjälkeistä sukupolvea.
Uuden Iin Sanomat
Kesän 2017 aikana Touko Hujanen toteutti yhteisöllisen sanomalehtiteoksen Uuden Iin Sanomat, joka julkaistiin Valto Pernu Photo Marathonin gaalassa elokuussa.