Iissä on noin 150 asukkaan kylä Olhava, jossa on myös Olhavanjoki. Olhava on karjalankieltä ja tarkoittaa notkoa ja rotkoa, yleensä vesipohjaista paikkaa. Olhava (ven. Во́лхов, Volhov) on myös kaupunki Leningradin alueen Olhavan piirissä Venäjällä, joka sijaitsee Olhavanjoen varrella 122 kilometriä Pietarista itään. 900- ja 1100-luvuilla Olhavanjoki Venäjällä oli osa tärkeää itäistä kauppareittiä Konstantinopoliin, joka yhdisti Itämeren Mustaanmereen.
Näyttelykokonaisuuden teokset tutkivat paikkojen kieltä ja nimistön yhteneväisyyksiä, vuorovaikutusta ja historiaa. Nimistön tutkijoiden mukaan paikannimien kulttuurinen tehtävä on usein perinteiden ja uskomusten siirtäminen. Nimeämistapahtuma on lisäksi osoitus paikan haltuunotosta: uusille asuinpaikoille siirtyneet ovat aina kuljettaneet mukanaan paikannimistöä uusiin kotimaihin. Nimellä paitsi otetaan haltuun, myös säilytetään muisto entisestä, ikään kuin aikaisemmin tuntemamme paikan henki ja siihen liittyneet asiat voitaisiin siirtää nimen mukana uuteen paikkaan.
Taiteilija on hyödyntänyt työskentelyssään erilaisia Situationistien psykomaantieteellisiä metodeja, kuten väärän kartan käyttämistä. Situationistit olivat 60-luvulla vaikuttanut taiteilijaryhmä, jotka esittivät erilaisia metodeja tilan tutkimiseen. Koivisto on Iin Olhavassa kulkiessaan suunnistanut tukenaan Venäjän Olhavan kartta. Projektin jatkuessa keväällä 2020 taiteilija hyödyntää vastaavasti Iin Olhavan karttaa Venäjällä, tuoden tällä tavoin paikkoja toistensa yhteyteen sekä uutta näkökulmaa ja katsontatapaa jo entuudestaan tuttuun paikkaan.
KulttuuriKauppilan residenssijakso ja näyttely ovat osa Outi Koiviston laajempaa, Iissä ja Venäjällä työstämää kielen tutkimukseen ja esittämiseen taiteen keinoin keskittyvää taiteellisen tutkimuksen väitöskirjaa Aalto-yliopistossa nykytaiteen alueella. Outi Koivisto on iiläislähtöinen, nykyisin helsinkiläistynyt kuvataiteilija, joka on jo pitkään työskennellyt eri piirtämisen ja kirjoittamisen keinoin keskittyen maiseman, paikkakokemuksen ja kielen teemoihin. Työskentelyjaksojen tulokset esitetään kokonaisuudessaan näyttelyssä Galleria Huudossa Helsingissä kesäkuussa 2020. KulttuuriKauppilan näyttelyssä nähdään helmikuun residenssijakson työskentelyn tuloksia.
’’Olen syntynyt Oulussa, mutta viettänyt suurimman osan lapsuudestani Iissä, jossa ovat sukujuureni äitini puolelta, joten paikkaan on omakohtainen yhteys. Vaikka Ii on ollut kotikuntani ja Olhava on tuttu paikka, en ole kuitenkaan koskaan asunut Olhavan kylässä ja olen asunut koko aikuisikäni eli viimeiset 18 vuotta pääkaupunkiseudulla. Olen asunut siis jo puolet elämästäni toisaalla: kotini, perheeni, työni ja yhteisöni ovat Helsingissä. Näkökulmani tutkimukseen on siis aika ulkopuolinen tarkkailija vuosien tuoman etäisyyden kautta, vaikka henkilökohtainen suhde paikkaan onkin kiinnittänyt huomioni paikannimien yhteyteen. Nimet ovat kuitenkin ennen kaikkea kieltä ja kuuluvat yhteiseen kieliperintöömme ja kielen käyttöömme. Ihminen on antanut nimiä henkilöille ja paikoille niin kauan kuin luonnollinen kieli on ollut olemassa. Työskentely painottuukin paikan tutkimisen lisäksi kielen pohtimiseen ja miten se on osana tilaa.’’
Avajaiset torstaina 27.2. klo 17 alkaen
Näyttely avoinna 28.2.–7.3. (Suljettu la-ma 29.2.–2.3.)
Avoinna ti–pe klo 12–17, la 11–15
Vapaa pääsy, tervetuloa!