Matkalaukkuradio ja tilan kasvot teemoina sosiaalisen taiteen residensseissä!

Millaista ohjelmaa voi kuunnella matkalaukkuradiosta? Millaiset ovat tilan kasvot esinetaiteen keinoin toteutettuina? Sosiaalisen taiteen residenssitoiminta tuo marraskuuhun kohtaamisia taiteen äärellä Iissä, Pudasjärvellä ja Utajärvellä!

Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke toteuttaa sosiaalisen taiteen residenssitoimintaa Oulunkaaren kuntayhtymän ja Taidekeskus KulttuuriKauppilan yhteistyönä. Residenssitaiteilija valmistaa tiiviin työjakson aikana yhteisen taideprosessin paikallisen yhteisön tai ryhmän, kuten mielenterveyskuntoutujien kanssa. Toiminnan toivotaan tuottavan kokemuksia monialaisesta yhteistyöstä hyvinvoinnin edistämisessä sekä tarjoavan elämyksiä paitsi osallistujille mutta myös muille kuntalaisille.

Ääni- ja esitystaiteilija Jaap Klevering työskentelee Iissä mielenterveyskuntoutujien parissa. Residenssijakson aikana osallistujat keräävät ja luovat äänimateriaalia radio-ohjelmien aineistoksi. Äänitteistä kootaan useita ohjelmia, joita kuunnellaan itse rakennettavasta matkalaukkuradiosta. Matkalaukkuradion voi siirtää paikasta toiseen ja radionurkan voi pystyttää esimerkiksi kirjastoon tai koteihin kohtaamisen ja keskustelun paikaksi. Tiistaina 13.11. klo 15.30 nähdään ja kuullaan Iin Nätteporin aulassa jokimaisemaa käsittelevä esitys Sielun maisema, johon Myötätuulen päivätoiminnan asiakkaat tuottavat kuva- ja videomateriaalia ja Klevering äänimaailman. Äänitaidetta kuullaan myös 8.11. vietettävässä Valon juhlassa!

Pudasjärven residenssissä Ruskapirtin kotipalveluiden ja Osviitan kuntouttavan päivätoiminnan

asiakkaiden kanssa työskentelee pukusuunnittelija Miia Kettunen. Työskentelyn tavoitteena on luoda kaupunkiympäristöön tai julkitiloihin Tilan kasvot -teoskokonaisuus, jonka yksittäiset teokset syntyvät esine- ja asustetaiteen keinoin. Projektin tavoitteena on saattaa ihmiset yhteen matalan kynnyksen kohtaamisen, ideoiden ja prosessin äärelle. Paikalliset asukkaat pääsevät mukaan projektiin muun muassa lahjoittamalla teoksessa käytettäviä materiaaleja, kuten pieniä esineitä, kangasta ja videonauhoja. Tilan kasvot –materiaalikeräys on käynnissä marraskuun ajan Pudasjärven kirjastossa.

Utajärvellä residenssitoiminta käynnistyy tutkimuksen merkeissä, kun sosiaalisen taiteen residenssitoiminnasta graduaan tekevä Marja-Liisa Vorne toteuttaa kenttäjakson Utajärvellä. Hän työskentelee eri ryhmien kanssa toteuttaen kangaspuilla loimimaalauksia, joiden pohjana ovat osallistujille merkitykselliset valokuvat. Kuvien tutkiminen, maalaaminen ja teosten tarkastelu muodostavat sosiaalisen tapahtuman taiteilijan ja kuvien omistajien välille. Matkakangaspuiden avulla Vorne vie kudontaprosessia nähtäväksi myös yllättäviinkin paikkoihin!

Sosiaalisen taiteen residenssiohjelma eli KK Artist in Community täydentää Taidekeskus KulttuuriKauppilan vakiintunutta residenssitoimintaa yhdistäen taiteen ammattilaisten liikkuvuuden sote-toimintaan. Nyt käynnissä olevat residenssijaksot päättyvät Utajärvellä marraskuun lopussa ja Utajärvellä sekä Iissä 14.12.2018. Residenssitoiminta Oulunkaaren alueella jatkuu keväällä 2019 uusien kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijavieraiden kanssa.

Lisätietoja: projektipäällikkö Taija Sailio, 040 707 1403

Lähde! Taiteesta voimaa arkeen –hanke tuo taiteen osaksi sote-palveluja ja taiteilijoita työskentelemään yhdessä kehitysvammaisten, maahanmuuttajien, mielenterveyskuntoutujien ja työttömien nuorten kanssa Iin, Simon, Vaalan, Utajärven ja Pudasjärven alueella. Kolmivuotisen ESR-hankkeen tavoitteena on kehittää taiteen ja kulttuurin keinoin yksilöllisiä työllistymispolkuja ja hyvinvointia tukevia ympäristöjä sekä hyvinvointiresidenssin malli. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta, Oulunkaaren kuntayhtymä sekä Iin kunnan Ii-instituutti liikelaitoksen Taidekeskus KulttuuriKauppila. Oulunkaaren kuntayhtymä toimii hankkeen päätoteuttajana ja osatoteuttajana Taidekeskus KulttuuriKauppila. Hanke toimii 2/17-2/20.

 

Tutustu myös

Näytä kaikki