Arja Kärkkäisen Primavera -teos Iin torilla

Taiteilija Arja Kärkkäisen Primavera on istuinmuuri, eli matala istuttava veistos, jonka pinta jäljittelee keväistä jäidenlähtöä Iijoella.

Iin taideohjelmaan perustuva julkisen taiteen hankinta on ollut kaksivaiheinen. Portfoliohaun perusteella valittiin kolme taiteilijaa tekemään luonnos torille tulevaksi teokseksi. Luonnokset pyydettiin Pia Hentuselta, Arja Kärkkäiseltä ja Anssi Pulkkiselta. 

Kuntalaiset pääsivät valitsemaan oman suosikkinsa teosluonnoksista, kun kaikki kolme teosluonnosta olivat esillä Iin Kirjastolla kesällä 2022. Kyselyn perusteella iiläiset arvostivat Primavera -teoksen ideaa, sen näyttävyyttä sekä sitä, että se luo torille kohtaamispaikan. 

Arja Kärkkäinen lähestyy julkisen taiteen projekteja ympäristöstä ja yleisöstä käsin, tutkimuslähtöisesti. Kärkkäisen monipuolinen materiaalien tuntemus ja käyttö, sekä sisällöllinen laaja-alaisuus vakuuttivat. Taiteilija luotaa teoksissaan kollektiivista tajuntaamme ja pyrkii löytämään omanlaisiaan tapoja käsitellä klassisia materiaaleja kuten betonia ja tekstiiliä. 

”Iijoki ja pohjoinen maisema inspiroi minua teosta suunnitellessani. Toivon, että iiläiset ottavat teoksen omakseen ja se luo torille kohtaamispaikan.” taiteilija toteaa. 

Teoshankinta perustuu vuonna 2020 laadittuun Iin taideohjelmaan. Taideohjelman tavoitteena on ympäristön kehittäminen taiteen keinoin. Teoksen toteutukseen on saatu Taiteen edistämiskeskuksen julkisen taiteen tukea. Teoksen julkistustilaisuus pidettiin Iin torilla 18.10.

Kuva: Mari Koukkula

Tutustu myös

Näytä kaikki