Merja Briñón

Kuvataiteilija • merja.brinon@gmail.com • www.merja.fi
Merja Briñón: Hypostasis. 2017. Iin kotiseutumuseo. Kuva: Jaani Föhr.

Merja Briñón tutkii taiteessaan erilaisia ilmiöitä kuten ajan ulottuvuuksia, välitilaa ja siirtymää näkyvän ja näkymättömän maailman välillä, liminaalisuutta sekä hiljaisuuden ja tyhjyyden estetiikkaa. Briñón on kiinnostunut taiteen tekemisen prosessista, väristä, muodosta sekä kuvapinnan rakenteesta. Kuvataiteilijana hän on saanut kiitosta vahvasta väri- ja muotokielestään sekä persoonallisesta, suomalaisille kuvataiteilijoille epätyypillisestä valonkäyttötavastaan.

Mielemme määrittää maailmaa kielen avulla. Pyrimme antamaan asioille nimen, joka määrittää ilmiön muodon. Briñón kysyy teoksillaan, onko olemassa jotain ajattelun tuolla puolen? Mikä on olennaista tässä lyhyessä, ohikiitävässä elämässä? Ehkäpä hiljaisuus – hän kokee taiteen olevan hiljaisuuden kieltä. Hiljaisuudesta nousevat myös ideat Briñónin teoksiin. Usein tärkeämpää on se mikä jätetään visualisoimatta kuin se mikä kuvataan. Briñónin teokset ovatkin pääosin minimalistisen pelkistettyjä installaatioita ja maalauksia.

Merja Briñón asuu ja työskentelee Iissä ja Madridissa. Hän suorittaa parhaillaan taiteen tohtorin tutkintoa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa aiheenaan ajan problematiikka ja sen kuvaaminen. Briñón on opiskellut kuvataidetta Lapin yliopiston lisäksi Espanjassa Universidad de La Lagunassa ja hän on valmistunut graafikoksi/kuvittajaksi Kuopion Muotoiluakatemiasta. Briñónin teoksia on esitelty useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä koti- ja ulkomailla.