KK AiR 12/17 & Lähde! Raquel Sakristan & Rafael Agudo

 

Raquel ja Rafael ensivierailulla Startissa.
Raquel ja Rafael ensivierailulla Startissa.

 

KulttuuriKauppila ja Lähde! Taiteesta voimaa arkeen –hanke toivottavat tervetulleiksi iihin taiteilija Raquel Sakristanin ja tuottaja Rafael Aqudon! He työskentelevät KulttuuriKauppilan residenssistä käsin Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hankkeessa sosiaalisen taiteen residenssiohjelman kehittäjinä. Vierailunsa aikana he tutustuvat erityisesti ryhmäkoti Startin toimintaan. Tututustuminen aloitettiin etsien yhteistä kieltä espanjalaisten viuhkojen avulla.

 

Raquel Sakristan on monialainen taiteilija, joka pyrkii projekteissaan poistamaan esteettisten koodien, tekniikoiden ja taiteellisten kielien rajoja. Madridin yliopistossa hänen kiinnostuksen kohteekseen nousi luovien prosessien tutkiminen. Hän on projekteillaan osallistunut yksitys- ja ryhmänäyttelyihin mm. Ghanassa, Pekingissä ja Rio de Janeirossa.

Muuttaessaan New Yorkiin 2006 Sakristan siirtyi työskentelemään julkisissa tiloissa ja hyvin erilaisissa sosiaalisissa konteksteissa. Omissa teoksissaan hän tuo tilaan ja maisemaan väliaikaisia esineitä ja monitulkintaisia tekstejä luodakseen erilaisia näkökulmia. Syrjäisten kylien vanhusten, afrikkalaisten nuorten, psykiatristen potilaiden ja muiden taiteen ulkopuolisiksi luettujen ryhmien kanssa toteutetut projektit ovat olleet mahdollisuuksia keskittyä kuuntelemaan.  Vuodesta 2014 Sakristan on työskennellyt ensisijaisesti erityisryhmiin kuuluvien taiteilijoiden kanssa tuoden heidän kanssaan esille ajatuksia, jotka muuten eivät olisi olleet ilmaistavissa.

Iissä Sakristan yhdistää kiinnostuksensa maisemiin sekä erityisryhmien kanssa työskentelyyn ja toivoo, että Startin asukkaat toimivat hänen oppainaan.

Raquel Sakristan

 

Tuottaja Rafael Agudo on työskennellyt kolme vuotta yhteistyössä HUG-organisaatiossa, joka tuo suomalaisia taiteilijoita toteuttamaan yhteisöllistä toimintaa Madridin lähiöissä. Hän on kulttuurituotannon maisteri, joka on työskennellyt myös kustantamoissa ja parhaillaan Casa del Lectorin julkisen toiminnan osastolla Madridissa. Iissä Agudo haluaa tutustua suomalaiseen tuotantotapaan sekä jakaa kokemuksia HUG:in toiminnasta.

Rafael Agudo