KK AiR 7/2016: AKI-PEKKA SINIKOSKI

 

Valokuvaaja Aki-Pekka Sinikoski on Taidekeskus KulttuuriKauppilan residenssivieraana yhdessä tyttärensä Astridin kanssa 5.-23.7.2016. Residenssijaksollaan he jatkavat vuonna 2012 alkanutta Ghosts watching over me kummitustutkielmaa.

 

SINIKOSKI_HIRES001

 

Ghosts watching over me

Kummituksia on olemassa. Valokuvaaja Aki-Pekka Sinikoski ja hänen tyttärensä alkoivat yhdessä tutkimaan niitä ympäri maailmaa jo vuonna 2013. Pian he oppivat, että kummitukset elävät aivan meidän lähellämme: sänkyjen alla, kerrostalojen pommisuojissa tai vaikkapa alitajunnassamme. Yhteistä näille kaikille kummituksille tuntui olevan se, että ne syntyvät pelosta ja häviävät kirkkaassa valossa.

Kenttätutkimuksissa isä ja tytär huomasivat, että mitä useampaan kummitukseen he tutustuivat, sitä rohkeammaksi heidän oma olonsa kävi. –Aivan kuin kummitukset olisivat muuttaneet muotoaan, kertoo Aki-Pekka Sinikoski. –Ne eivät enää olleet pelottavia, vaan seisoivat nyt rinnallamme pitäen meistä huolta.

Kummitusten kanssa keskustellessaan Sinikosket huomasivat, että myös ne pelkäävät. Heidän keskuudessaan elää itsepintaisesti uskomus siitä, että kamera varastaa kuvatulta sielun. Sinikosket kertovat saaneensa kummitukset ymmärtämään, että asia on oikeastaan päin vastoin. Valo paljastaa kameralle vain sen mitä on esillä. Niin kauan kuin tarkastelemme ainoastaan sitä mitä näemme, kukaan ei tiedä keitä todellisuudessa olemme. Niin kauan olemme toisillemme ainoastaan peilejä, hirviöitä tai näkymättömiä.

Sinikoskien kummitustutkielma tullaan julkaisemaan kokonaisuudessaan vuonna 2050 ja se tulee voittamaan lukuisia tieteellisiä ja taiteellisia palkintoja. Sitä ennen kuvia tulee kuitenkin olemaan esillä useana näyttelynä ympäri maailmaa. Nämä näyttelyt kertovat isän ja tyttären suhteesta toisiinsa sekä heidän peloistaan, unistaan ja unelmistaan.

www.sinikoski.com